Ismét indul keresztféléves Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzés

2013.01.09. 11:23 Módosítva: 2013.01.11. 13:38
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Gyakorlatorientált multimédiás képzés, diplomásoknak – alapítványi támogatással

Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzés indul a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány szakmai együttműködésével. A cél: olyan fiatal diplomások felkészítése, akik multimédiás szerkesztőkként csatlakozhatnak a megújuló közmédia alkotóműhelyeihez. A második sikeres félév után a hallgatókat gyakornoki lehetőséggel várja az MTVA.

Versenyképességről beszélni az oktatásban annyit tesz, mint a megszerzett tudás, a kialakított képességek és a fejlesztett készségek alkalmazhatóságának esélyeit latolgatni. A jelszó: azonnal és széleskörűen alkalmazható ismeretek. Ezt a gyakorlat dönti el.

A média a jelen nyilvánossága. Az egyetlen szakma, amely szinte naponta változik tartalmában, módszereiben és eszközeiben egyaránt. A szakmai képzések zöme valamiféle stabil, sokáig érvényes, konzerválható tudás átadását ígéri. Mégis kevés mai képzés biztosít azonnal hasznosítható tudást és ehhez szükséges gyakorlatot.

A Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzés egyedi konstrukció a magyar oktatási piacon. Ezúttal az ország egyik legdinamikusabban fejlődő egyetemével fogott össze a megújuló közmédia, hogy közösen neveljék ki a multimédiás újságírás új nemzedékét. Innovatív kezdeményezésük eredményeként már egy éves a Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzés, amely idén januárban is lehetőséget kínál a szakmai továbblépésre a média világa iránt fogékony diplomás fiatalok számára.

A képzés erősségei közül elsősorban a gyakorlat-orientált oktatás a hatékonyság garanciája: a négy félév során a gyakorlati tárgyakhoz választott elméleti órák segítik a felkészülést, az első sikeres év után pedig gyakornoki program várja a hallgatókat a magyar közmédiában. Az intenzív gyakornoki lehetőség a képzéssel párhuzamosan a második év teljes időbeosztását meghatározza, lehetővé téve a szakmai ismeretek folyamatos alkalmazását a közmédia alkotóműhelyeiben.

A hangsúlyozottan gyakorlat-centrikus szemlélet a mai multimédiás valóság sajátosságait is tükrözi: a képzett szerkesztők, tartalom-előállítók nemcsak a televízió vagy a rádió felületein szereznek jártasságot, több platformot is megtanulnak kiszolgálni. A „platformsemleges” szerkesztők így – igazodva a közmédia új, hatékonyabb szemléletéhez – egy-egy eseményről, témáról különböző műfajokban és más-más multimédiás felületekre egyaránt képesek lesznek anyagokat készíteni. Az arra alkalmasak akár egyszemélyes stábként is működhetnek, egyrészt gazdaságosabb gyártást, másrészt rugalmasabb humán-erőforrás gazdálkodást  lehetővé téve ezáltal.

Kreativitás szempontjából sem elhanyagolható a platform-semlegesség újfajta értelmezése. Az információ mennyisége nő, az emberi információ-feldolgozás sebessége viszont nem növekszik ezzel arányosan. Azaz, kevesebb idő áll rendelkezésre a lényeg megragadására. A közszolgálati multimédiás újságírásban ezt a rövidebb időt kell felelősen „szolgálatunkba” állítani. A jó multimédiás újságíró, szerkesztő nem valamely platformra, hanem a minőségi közszolgálati tartalom előállítására szakosodik, az erre való felkészülést támogatja és teszi lehetővé a képzés.

A magyar multimédiás oktatási palettán egyedülálló módon ez a szakirányú továbbképzés képviseli a közszolgálati értékorientációt. A közszolgálati újságírás alapdokumentumaira építő program a multimédiás újságírás háttérmunkásait, a szerkesztőket képzi. A közszolgálati médiában dolgozó szerkesztők egyik legfőbb erénye a megfelelő felkészültség. Műveltség, tájékozottság, a témában való jártasság, problémaérzékenység a napi rutin alapjai. A szakirányú továbbképzési forma lehetőséget nyújt az előszűrésre: képzett, diplomás értelmiségiek felvételizhetnek, a legfelkészültebbek, leginkább motiváltak rangsorából kerülnek ki az induló csoportok. Az írásbeli felvételi az általános műveltséget, közéleti tájékozottságot és a magyar média világában való jártasságot méri, a szóbeli fordulón főként a motivációt és a szakmai orientációt értékeli a felvételi bizottság.

A minőség pénzbe kerül, viszont a minőség nem lehet pénz kérdése. Különösen nem egy olyan szakmában, amely erősen jelen-orientált. A fenntarthatóság a közszolgálati gondolkodás egyik alappilléreként közös felelősségvállalást jelent a finanszírozásban is: az oktatás minden szereplője hoz anyagi áldozatot. Az oktatási intézmény,a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány a szolgáltatás teljeskörű teherviselője, a szakmai partner Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói támogatási rendszerrel vesz részt a gyakorlati képzésben, a hallgató pedig a költségtérítési díj megfizetését vállalja. Az Alapítvány Magyarországon egyedülálló módon pályázati rendszerben támogatja a Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzésben tanuló hallgatókat. Az induló csoportok számára félévente hirdeti meg az Alapítvány ösztöndíj pályázatát, mely minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató számára elérhető. A főként szociális célú támogatás mértéke maximálisan a havi költségtérítési díj összegét érheti el.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szakirányú továbbképzési forma talán legfontosabb erényét: a csoportok közösséggé érnek, így a szakmai szocializáció is gyorsabb és tartósabb. Ez a képzési forma a bolognai rendszer bevezetése után is megőrizte a klasszikus reguláris képzések korábbi sajátosságait: az ismeretek egymásra építésének rendjét, valamint a szakmai közösségek formálásának igényét. Az oktatók mindegyike a szakma képviselője, jelentős gyakorlati, oktatói tapasztalattal, lehetővé téve, hogy a hallgatók valóban a legjobbaktól tanulhassanak. A felsőoktatási és a szakmai tapasztalatok azt igazolják, hogy a szakirányú továbbképzésekben résztvevő, heterogén összetételű felnőtt csoportok tagjai a diplomaszerzés után is aktív közösséget alkotnak. Az eddigi szakmai garanciák mellett ez erős humán biztosíték a közszolgálati értékrend gyakorlati érvényesülésére.

A keresztfélévvel induló képzésre január 21-ig lehet jelentkezni. A képzés budapesti helyszínen folyik, kéthetente péntek-szombati napokon, félévente egy kihelyezett, tréning-típusú felkészítéssel gazdagítva.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.