Korszerű médiaképzés, a legjobbaknak munkalehetőség

2013.01.18. 09:05
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Mitől jó egy képzés? Az oktatás módszere és struktúrája dönti el, hogy tanulható-e, amit tanítunk. Mindig az elvégzendő feladat, vagyis a gyakorlati munka határozza meg, mit és hogyan lehet megtanítani. Minél gyorsabban változik egy szakma, annál közelebb kell lennie az oktatásnak a napi gyakorlathoz. A média világában az információ és a technika legalább két lépéssel előbbre jár minden egyéb szakmához képest, a képzés korszerűségét is ehhez mérjük. Különösen a közszolgálati médiában.

Tavaly óta már van ilyen képzés a magyarországi média világában is, amely a gyakorlatot a lehető leghamarabb a képzés integráns részévé teszi, és a legjobban teljesítőknek akár munkalehetőséget is ajánl a tanulás mellett, és azt követően is. A megújult közmédia megújult tudást, szakismeretet kíván. Ennek megszerzésére ad lehetőséget a közszolgálati multimédiás szerkesztő képzés, amely diplomások számára nyújt kétéves, intenzív tanulási programot.

A hatékony közszolgálati multimédiás szerkesztő képzés...

1. műveltségre és tájékozottságra épít

A szerkesztés háttérmunka, a tartalmi esszenciák megragadásának napi művészete a médiában. A forma ehhez képest másodlagos. Tehát a jó közszolgálati szerkesztő legfőbb erényei a műveltség, a napi szintű közéleti tájékozottság, valamint a nyitottság és a jó attitűd.

A Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzés diplomásoknak szól, olyan jelentkezőkre számít, akiket valamilyen alapképzettség birtokában érdekel a média világa, és szeretnének alkotókként részt venni benne. A legjobbak kiválasztása kétfordulós felvételi rendszerben történik. Az írásbeli teszt lehetőséget kínál a műveltségi háttér és a közéleti tájékozottság feltárására, a szóbeli fordulón pedig motivációs beszélgetés keretében erősítik meg szándékukat a jelöltek.

2. a közszolgálatiság alapelveit érvényesíti a képzési programban és az oktatási gyakorlatban egyaránt

Magyarországon tíznél is több felsőoktatási intézmény kínál kommunikációs képzést diplomások számára, főként mesterszakon. A Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzés az egyetlen, amely a közszolgálati média speciális szakmai igényeinek is megfelel. Ez a szempont leginkább a tartalom-előállításra való felkészítésben mutatkozik meg: a magas elvárásoknak megfelelő szerkesztőket több platform kiszolgálására készíti fel.

Ugyanakkor a szakmai partnerrel közösen vállalt képzés keretet ad a valódi közösségépítésnek is: a négy félév során műhelymunkák, csapatépítő tréningek és gyakornoki program keretében csiszolódnak szakmai közösségekké az évfolyamok.

3. valós társadalmi és szakmai igények szerint építkezik

A közszolgálati újságírás és média megújulását több valós társadalmi és szakmai igény hívta létre. Egyrészt a fenntarthatóság igénye kényszeríti ki a gazdaságosabb működést. A párhuzamosságok megszüntetését ugyanakkor a fiatal generációk információs kultúrája is indokolja. Több platformon tájékozódunk, ráadásul gyorsabban. Több platformot kell tartalommal feltölteni, az igények szerint gyorsabban. Ehhez új szakmai kompetenciák szükségesek: mindenekelőtt képesség a platform-független tartalom-előállításra, másrészt képesség akár egyszemélyes stábként való működésre.

A Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzésen tanuló hallgatók több multimédiás műfajjal ismerkednek meg a gyakorlatban, a tartalomszolgáltatás közszolgálati logikája szerint felépített gyakornoki program során pedig több platformra készítenek anyagokat.

4. a szakma és az oktatás szereplői egyaránt részt vesznek a szakmai tartalom és a módszertani felépítés kidolgozásában és megvalósításában

Az oktatási intézmények a legritkább esetben tudnak a szakmákkal szimultán módon frissülni. A képzési rendszerek mindig merevebbek ugyanis, mint a szakmai élet napi valósága. Ezt a korlátot azok a felsőoktatási intézmények tudják hatékonyan kiküszöbölni, akik szakmai partnerekkel közösen valósítják meg programjaikat, garantálva ezáltal a hiteles gyakorlati felkészítést.

A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karával fogott össze, közösen dolgozták ki a Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzés programját, így biztosítva a gyakorlati kompetenciák fejlesztése mellett az elméleti, tudományos igényességet.

5. a képzés módszertani szempontból gyakorlat-orientált, gyakorlati helyeket biztosít minden hallgató számára

A Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzés struktúrája is garancia a megfelelő színvonalú képzettségre. A szervező elv ugyanis a gyakorlat.

A képzési programban a nagyobb arányú gyakorlati óraszámhoz illeszkednek az elméleti ismereteket biztosító előadások. Az első félévet sikeresen záró hallgatók kipróbálhatják tudásukat, ismereteiket a közmédia valamelyik platformján. Az igazi kihívás az első tanév lejárta után következik, amikor már jövedelmet kínáló gyakornoki program várja a sikeres és alkalmas közszolgálati multimédiás szerkesztő-jelölteket a közszolgálati média különböző alkotóműhelyeiben. A gyakorlati képzés szakmai hátterét és a gyakornoki programot a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány szervezésével az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap biztosítja.

6. a finanszírozási konstrukció tükrözi a közszolgálathoz illő felelős tehervállalást

A Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzésben a PPKE BTK biztosítja a felsőoktatási infrastruktúrát, annak minden költségével. Szakmai partnerként a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány egyrészt a képzés gyakorlati lebonyolításához szükséges feltételeket teremti meg, másrészt féléves ciklusonként pályázati rendszer keretében alapítványi támogatással segíti a szociálisan rászoruló hallgatók tanulmányait. Az MTVA a képzés gyakorlóhelyeként biztosítja a technikai felszereltséget, a gyakorlati oktatókat, valamint a második tanévtől működő gyakornoki programot, amely a hallgatók számára jövedelmet is biztosít. A szakirányú továbbképzési forma Magyarországon költségtérítéses rendszerű képzés, így a hallgatók a költségtérítési díjat a hallgatók fizetik.

7. a megszerzett diploma lehetővé teszi a szakmában való elhelyezkedést

Mit ér a diploma, ha nem szolgálja a pályán maradást? A valódi diploma képzettséget és nem végzettséget tükröz, azaz útlevélként szolgál a munkaerőpiacra. A Közszolgálati média szerkesztő szakirányú továbbképzés befejezését követően a legjobb közszolgálati multimédiás szerkesztők számára munkalehetőség nyílik a közmédia alkotóműhelyeiben.

A képzésre január 21-ig lehet jelentkezni elektronikusan és postai úton, valamint személyesen, az Educatio Kiállítás AS05-ös MTVA standján vagy az DF03-as egyetemi standon.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.