Lehet-e előnye a levelező képzésnek?

2013.02.15. 09:01 Módosítva: 2013.02.15. 11:29
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A továbbtanulás mindig megosztó kérdés. A tanulmányok középiskolai folytatásáról vannak, akik úgy gondolkodnak, hogy a kötelező rossz az életükben, mások viszont ezt lehetőségnek tekintik. Szerencsére az utóbbiak vannak többségben, így hazánkban a diplomával rendelkezők száma évről évre, folyamatosan növekszik.

Ugyanakkor a diploma megléte nem elég a munkaerőpiacon való érvényesüléshez.  A frissdiplomások 60-70%-a ugyanis nem rendelkezik szakmai tapasztalattal, ami szinte minden cégnél előfeltétele a munkavállalásnak. A legtöbb helyen 2-3 év szakmai tapasztalatot várnak el a pozícióra pályázó jelölttől.  Nappali tagozaton a szemináriumok vannak túlnyomó többségben, amelyeken a részvétel a legtöbb helyen kötelező és a tárgy teljesítésének egyik feltétele. Ezek mellett a normál, heti 40 órás munkavállalás megoldhatatlan. Egyik lehetséges alternatíva lehet a diákmunka, de az a legtöbb esetben nem ad olyan szakmai tapasztalatot, ami a későbbiekben releváns lehet.

Ezen problémára nyújt megoldást a levelező képzési forma. Család és munka mellett is elvégezhető előnyeiről, sokat lehet hallani. Ezek nagyon lényeges szempontok, hiszen, aki 18 évesen még nem tudta eldönteni merre szeretné folytatni az életét, az lehet, hogy 35 évesen már más utakat tervez magának. Ami viszont ennél lényegesebb előnye a levelező képzési formának, hogy – mivel általában kéthetente jelent elfoglaltságot – a hallgató idejét nem korlátozza le, és mellette el tud vállalni főállású munkát. A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola adataira támaszkodva elmondható, hogy a levelező tagozatos hallgatók 60%-a rendelkezik főállású munkahellyel, és a maradék 40% még főiskolai évei alatt el tud helyezkedni. A diploma megszerzése után a hallgatói életút nyomonkövetés adataiból az derül ki, hogy az itt végzett frissdiplomások 85%-a három hónapon belül el tud helyezkedni a szakmájában. Ezt nagyban megsegítik a főiskolán megrendezett szakestek, illetve kerekasztal beszélgetések, ahol a hallgatók a szakmai élet vezetőivel találkozhatnak, nekik tehetnek fel személyesen kérdéseket, illetve építhetik a kapcsolati tőkéjüket. Az Iskola Nemzetközi gazdálkodás és Pénzügy számvitel szakán ezek kiemelkedő fontosságúak, hiszen mindkettő erőteljesen gyakorlatorientált képzés.

A piacon megjelent egy új képzési forma is a felsőoktatási szakképzés (fox). Sokan talán idegenkednek tőle, mások lelkesedéssel várják – mint ahogy ez minden új dologgal lenni szokott. A felsőoktatási szakképzés elsősorban azoknak jelenthet megoldást a továbbtanulásra, akiknek a felsőoktatásba való bekerüléshez nem elegendő a pontszámuk. Középiskolában még nem gondoltak továbbtanulásra, viszont mindenképpen felsőfokú végzettséget szeretnének, hiszen belátták, hogy e nélkül nehezebb a boldogulás a munkaerőpiacon. A fox elvégzése többletponttal jár, tehát, ha az érettségi nem is sikerült túl jól, az oklevél megszerzésével jelentősen növelhető a felvételi pontok száma.

Ezek a képzések kiegészítő végzettségként is igen jól alkalmazhatóak. Amennyiben valaki már rendelkezik diplomával, de munkavégzéséhez egyéb ismeretekre is szüksége lenne, akkor ezen képzések széles skálájából választhat. Érdemes olyan felsőoktatási intézményt választani, ahol mindkét képzési forma megtalálható. A Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán 6 alapképzési és 3 felsőoktatási szakképzési szak közül választhat.

A fox-ok két év alatt elvégezhetőek, tehát az oklevél megszerzése nem vesz annyi időt igénybe, mint egy alapdiploma. Viszont a tananyag csak árnyalatokban tér el a besorolt alapképzési szaktól. Ezt bizonyítja, hogy a kreditek 75%-át elfogadják, amennyiben az illető tanulmányait az adott alapképzési szakon szeretné folytatni.

A továbbtanulás mindenképpen egy jól jövedelmező befektetés, és ezt egyre többen ismerik fel hazánkban is. Alapképzést vagy felsőoktatási szakképzést megéri választani, annak is, aki esetleg már rendelkezik egy diplomával, hiszen az elmúlt évek munkaerő piaci tendenciája a több lábon állást követeli meg a munkavállalóktól, és a munkanélküliek közül hamarabb tudnak elhelyezkedni a diplomával rendelkezők.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.