Hetente 9 nő halálát lehetne megelőzni Magyarországon

2013.03.01. 16:47 Módosítva: 2013.03.04. 09:12
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Háromszoros a méhnyakrák halálozási aránya hazánkban az EU-átlaghoz képest

„Boldogságunk kilenctized része kizárólag egészségünkön nyugszik. Ha egészség van, az minden élvezet forrásává válik, de ha nincs, (...) a szellem, a hangulat, a temperamentum szárnyalását is lecsökkenti, elnyomorítja a betegség” – mondta Arthur Schopenhauer.

A nagy német filozófus szavai valóban elgondolkodtatóak. Tény, hogy egészségünk több, mint jólétünk forrása, maga a boldog jelen és jövő záloga. Sokan mégsem tesznek meg mindent azért, hogy ezt a becses kincset megőrizzék. Pedig az orvostudománynak hála, napjainkban egyre több lehetőség áll rendelkezésre az egészségvédelem tekintetében. Manapság már olyan kórt is megelőzhetünk, amely a második leggyakoribb daganatos halálozási ok a nők körében. Ez a kór a HPV vírus okozta méhnyakrák, amely súlyos családi tragédiákat okoz. Magyarországon minden héten kilenc anya és lány veszti életét ebben a daganatos megbetegedésben, annak ellenére, hogy az megelőzhető.

A kór ellen biztonságos és hatékony prevenciós lehetőségek állnak rendelkezésre. A ma ismert leghatékonyabb fegyver a HPV elleni védőoltás, amely 93%-ban véd a méhnyakrák ellen. Hazánkban két fajtája, a két- és négykomponensű van forgalomban, amelyek nagy biztonsággal alkalmazhatók már 9 éves kortól. Emellett Magyarországon már nyolc HPV-centrum biztosít teljes körű ellátást és tanácsadást. Mindezek ellenére a méhnyakrák halálozási aránya háromszoros az európai uniós adatokhoz képest.

Emellett a felvilágosító programok is szerves részei a betegségmegelőzésnek. A prevenciós lehetőségekről, a betegségről, a tennivalókról biztonsággal tájékozódhatunk az Euromedic Pharma Zrt. által megalkotott Egészség Online Program honlapján. A társadalmi célú, HPV- és méhnyakrák-megelőző ismeretterjesztő kampány átfogó információkat nyújt kamaszoknak és szüleiknek egyaránt. A chora@egeszsegonline.hu e-mail címen várják szeretettel a program szakértői a témával kapcsolatos felmerülő kérdéseket. Mindemellett a kampány február elsejétől elindult HPV-s kvízjátékán értékes, egészségvédő ajándékokat lehet nyerni, köztük egy kétszemélyes wellnesshétvégét.

www.egeszsegonline.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.