Ébredés! - Aktívan a természetben

2013.04.03. 12:30 Módosítva: 2013.04.05. 10:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Magyarország számtalan lehetőséget kínál azoknak, akik szabadidejüket aktívan szeretnék eltölteni, legyen szó természetjárásról, kerékpározásról, lovaglásról, vízi sportokról vagy akár kalandsportokról.

Túrabakancsot húzva, biciklire pattanva, nyeregbe ülve, kajakból, kenuból vagy akár sárkányrepülőről minden alkalommal más és más nézőpontból csodálkozhatunk rá és fedezhetjük föl hazánk kincseit – garantáltan élményteli módon!

Magyarország lankás dombjainak, szelíd középhegységeinek meghódításához nem kell komoly felszerelés és túrázási tapasztalat. Akár rövidebb kirándulásra, akár hosszabb túrára, esetleg többnapos vándorútra indulunk, 11 000 km-nyi jelzett turistaút, illetve túraútvonal közül választhatunk. Egyik leghíresebb közülük az Írott-kőtől Budapesten át a zempléni Hollóházáig vezető, 1128 km-es Országos Kéktúra, Magyarország leghosszabb és legrégebbi túramozgalma, mely már több mint 50 éves múltra tekint vissza. De aki valóban körbe akarja járni az országot, az kiteljesítheti a kék kört a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra szakaszainak végigjárásával is.

Aki a mindennapjaiban már megkedvelte a kerékpározást, bátran induljon el rövidebb-hosszabb kerékpáros túrákra, fedezze fel az országot két keréken is! Magyarország ideális terepet nyújt a kerékpározáshoz, komolyabb szintek legyőzése nélkül is varázslatos vidékeken kerekezhetünk keresztül. Nagy tavainkat kiépült kerékpárutakon tekerhetjük körbe; a Balatonhoz, Fertő tóhoz, a Velencei-tóhoz és a Tisza-tóhoz való eljutás pedig már vonattal is könnyen megoldható. Magyarországot is érinti az Európai Kerékpáros Vándorút Hálózat, az EuroVelo két útvonala, a Duna mentén vezető 6-os jelű és a Tisza és a Bodrog mentén haladó 11-es jelű EuroVelo útvonalak.

Különleges élményben lehet része annak, aki lóháton indul felfedezni a vidéket. Hazánkban a lovaglásnak ősi hagyományai vannak, s ma is számos helyszínen található lovarda, lovasiskola, ahol lehetőség nyílik a lovaglás alapjainak elsajátítására, a tapasztaltabb lovasok pedig komplett lovastúrákra is befizethetnek.

A természet közelségének élményét vízre szállva is átélhetjük. A vízitúrázás az aktív pihenés egyik legkellemesebb formája: sport és testmozgás, csapatépítő felüdülés, amely a természet szerelmesévé varázsolja a legelvetemültebb városi ficsúrokat is. A számos látnivalón, a természet nyugalmán és a harmónián túl jó hangulat és baráti társaság kíséri végig az utazókat. Magyarország folyói kiváló terepet nyújtanak a vízitúrázáshoz: a kitartóbbak hosszabb távokat is leevezhetnek a Dunán vagy a Tiszán, de kisebb folyóinkon vagy a Szigetközben a kezdők is sikeres túrákat tehetnek.

Ha a víz és a vízpartok nyújtotta aktív kikapcsolódás másfajta formáit keressük, akkor nagy tavainkat érdemes célba venni, ahol a vitorlázástól a szörfözésen, wakeboardozáson, vízisíelésen keresztül a horgászatig sokféle módon töltődhetünk fel.

És akinek mindezek után is marad energiája, annak sem kell messzire utaznia további különleges élményekért, hiszen itthon is érdekesebbnél érdekesebb lehetőségek közül válogathat ki-ki kedve, érdeklődése vagy akár merészsége szerint. Legyen szó a kalandparkok kínálta számtalan lehetőségről – kötélpályákról, bobozásról, canopyról vagy akár egy erdei terepsegway-túráról –, geocachingről, sárkányrepülésről, hegyi kerékpározásról, hőlégballonos repülésről, motoros túráról vagy akár kúszós-mászós, overállos barlangtúráról, hazánk aktív turisztikai kínálatában mindenki megtalálhatja a neki tetsző elfoglaltságot.

Tavasszal tehát irány a természet, kalandra fel!

További információ - itthon.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.