4G-vel hasítanak az online videók

2013.05.06. 15:14 Módosítva: 2013.05.07. 15:59
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Leginkább videókat nézünk internetezésre alkalmas eszközeinken, ezt követi a böngészés és emailezés. A hibátlan online videoélményhez érdemes kipróbálni a 4G/LTE mobilinternet szolgáltatást.

A különböző okos eszközök – internetezésre is alkalmas mobiltelefonok és táblagépek – ugrásszerű terjedésének köszönhetően a világon mindössze egyetlen év alatt megduplázódott az internetes adatforgalom. A mobilinternetezésre alkalmas eszközök közül az interneten való szörfölésre felhasznált adatmennyiség az okostelefonokon 17, míg a táblagépeken 19 százalékát adja a teljes forgalomnak. Közösségi oldalak böngészésére mindkét okos eszközön kb. 5-6 százaléknyi adatforgalmat használunk fel világszerte, emailezéssel pedig a mobilokon 7, míg a tableteken valamivel kevesebb, kb. 5 százaléknyi forgalmat bonyolítunk.  A mobilnetes adatforgalomhoz azonban a legnagyobb mértékben az online videónézés járul hozzá – a mozgóképek a teljes okostelefonos forgalom 25 százalékát, és a teljes táblagép-forgalom 40 százalékát adják.

Egyre nagyobb tehát az igény arra, hogy a felhasználók a szöveges vagy képi kommunikáció mellett videóban is kommunikáljanak. Az ilyen típusú adatátvitel tömegessé válása már olyan kapacitást, illetve a videós tartalom élvezhető használata olyan sávszélességet igényel majd, amihez már elengedhetetlen az LTE szolgáltatás használata.

A 4G/LTE szolgáltatás sikeréhez négy dolognak kell egyszerre jelen lennie: a jó minőségű hálózatnak, a megfelelő készülékeknek és díjcsomagoknak, valamint a jó tartalomnak. A Telekom mára a hazai lakosság 27%-a számára* elérhetővé tette a legkorszerűbb 4G/LTE hálózatát, beleértve Budapestet (99 %-os kültéri lefedettséggel). Tervei szerint év végéig további vidéki településeken biztosítja a 4G/LTE lefedettséget, és ezzel a magyar lakosság közel 40 százaléka számára elérhetővé teszi a szolgáltatást (kültéren). Továbbá folyamatosan bővíti 4G-képes mobileszközei és díjcsomagjai választékát, valamint minőségi tartalom kínálatát is. Nemrégiben például okostelefonon, notebookon és táblagépen is elérhetővé vált a Telekom Moziaréna szolgáltatása, amellyel már minden internet-előfizető számára elérhetővé vált a kölcsönzés a Videotéka filmkínálatából. A www.moziarena.hu oldalon lehetőség nyílik filmelőzetesek lejátszására, ingyenes és fizetős tartalmak kölcsönzésére. A kikölcsönzött tartalmak a számítógépről a böngészőben, illetve arra alkalmas mobileszközökön is lejátszhatók a Moziaréna okostelefon-alkalmazás segítségével. **

A www.diaksport.eu/telekomfoci oldalon pedig a Telekom, mint a labdarúgás egyik fő hazai támogatója egy olyan online közösségi platformot hozott létre, amely átfogja és informálja a labdarúgó diákolimpián résztvevőket és érdeklődőket. A látogatók beletekinthetnek a Telekom Labdarúgó Diákolimpia élő közvetítéseibe, valamint kreatív videoanyagokkal és nyereményjátékokkal találkozhatnak.

*Kültéri lakossági lefedettség %: a lakosság bejelentett lakcíme szerinti lakossági eloszlástérkép alapján a kültéren lefedettnek tekintett pontok által meghatározott területeken élő lakosok számának és a teljes lakosságnak a százalékos aránya. A megadott területen a mobil internet szolgáltatás épületen kívül igénybe vehető.

** Az alkalmazás letöltése és használata adatforgalmat generál. A mobilinterneten keresztüli használat csak belföldi mobilinternet-előfizetéssel, kizárólag belföldön lehetséges.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.