2013.05.22. 10:50 Módosítva: 2013.05.23. 13:21
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A csalók sokszor attól sem rettenek vissza, hogy a kidobott szemétben kutatva keressenek személyes vagy céges adatokat, információkat, és a mai modern technológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva az adatlopásokhoz vezető út számos lehetősége áll rendelkezésükre. De hogyan védekezhetünk ellene? Egyáltalán lehetséges ez, vagy bízzunk a jó szerencsében?

Kutatások szerint hazánkban 2008-ról 2013-ra megháromszorozódott a nyilvántartott bűnügyek között a személyes adatokkal való visszaélés, valamint nagymértékben nőtt a számítástechnikai rendszerek elleni bűncselekmények száma is. Az európaiak több mint 60%-a van kitéve csalóknak, és már 17%-a vált áldozatául a személyes adatokkal való visszaéléseknek. Az áldozatok átlagosan 8 hónap után veszik észre a csalást, majd további 7 hónap szükséges, hogy rendezzék az ügyet. Az áldozatok 71%-át konkrét anyagi kár érte, ami átlagosan egy főre 2,1 millió Ft kárt eredményezett.

De mit tehet egy vállalat, ahol az adatkezelés többszereplős, és folyamatos kockázatot jelent? Hiszen az általános információk mellett (munkatársak személyes adatai, bankszámlaszáma, stb.) a vállalat stratégiai tervei, fejlesztései, pénzügyi adminisztrációi, árlistái, vevői adatai, szerződései és beszámolói is a bizalmas, vagy a szigorúan titkosan kezelendő kategóriába tartozhatnak. A szervezetek 45%-ának nincsen adatvédelmi szabályzata, vagy ha van is azt nem minden esetben hozzák az alkalmazottaik tudomására, pedig több mint egyharmada gondolja úgy, hogy alkalmazottaik rendszeres kockázatnak teszik ki a céget.

Az illetéktelen felhasználás elkerülése érdekében a vállalat jelentősen csökkentheti a kockázatot, ha rendelkezik adatokra vonatkozó előírásokkal és azt ismerteti is a munkavállalókkal. Az adatok minősítése „bizalmas” vagy „szigorúan titkos” feliratokkal, és hozzáférhetőségi körének meghatározása, a zárható helyen való tárolás, a leselejtezett dokumentumok és eszközök szakszerű megsemmisítése tovább növelheti a vállalat adatkezelési biztonságát.A briteknél a nagyvállalatok és a kormányzati szervek közös programot dolgoztak ki az adatvédelem széles körben való elterjesztésére, míg ez magyar viszonylatban törvényre és jogszabályokra korlátozódik.

Az állami szervezetek mellett a kereskedelmi szféra is kínálhat megoldásokat, mint például teszi azt az irodaellátás területén a magyar tulajdonú, szakmailag és társadalmilag is elkötelezett I-COM Kft. A cég minőségpolitikájának általános célkitűzése, hogy tevékenységével hosszú távon biztosítsa megrendelői megelégedettségét és szolgáltatásainak magas szintű színvonalát. A klasszikus papír és írószer cikkek mellett az adatvédelemmel kapcsolatos termékeihez is sok évtizedes tapasztalatot és tudást nyújt az üzleti partnereknek, felhasználóknak. Iratmegsemmisítő termékei egyszerre képviselik a megbízhatóságot, a minőséget és felhasználóbarát tervezésüknek köszönhetően a hatékony megoldást az iratmegsemmisítés területén. Az I-COM Kft. által forgalmazott Fellowes iratmegsemmisítők szabadalmaztatott terméktulajdonságai lehetővé teszik az eredményes és biztonságos működést. Az adatmegsemmisítés hatékonyságát mutatja, hogy egy A/4-es oldalú dokumentumot 2000 vagy akár 15.000 darabra is aprít, ellehetetlenítve az illetéktelen felhasználók helyzetét. Emellett a Fellowes a világon egyedülálló 100% elakadásmentes üzemelést garantál, valamint teljes biztonságot a használóknak, hiszen amennyiben kezünk túl közel kerül az adagolónyíláshoz, a gép azonnal leáll. A készülékek zajtalan üzemelése nem zavarja a munkakörnyezetet és kapacitásának, technológiai kialakításának köszönhetően folyamatos, akár 24 órás üzemidőre is képes, mindezt környezettudatos módon, hiszen teljesítményét a papírmennyiség függvényében képes megváltoztatni, jelentős energia megtakarítást érve így el. Kapacitás tekintetében pedig ki-ki megtalálhatja a számára optimális készüléket, legyen az magánember, vagy vállalat.

Adataink a digitális feldolgozást követően komoly veszélynek vannak kitéve. A személyes, üzleti adatokkal való visszaélés olyan láncreakciót indíthat el, melyben jelentős károk érhetik a bűncselekmény áldozatát, családját, vállalatát. A tudatos, jog- és szabályszerű adatkezelés mellett a kereskedelemben kifejlesztett speciális termékek megelőző forrásként nyújtanak megoldást a fogyasztóknak, részt vállalva a bizalmas természetű adatok megóvásában, a magánemberek és vállalatok adatkezeléssel kapcsolatos nyugalmának megőrzésében.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.