Mi a nyugodt családi élet záloga?

2013.06.14. 18:02 Módosítva: 2013.06.17. 13:25
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A gyermekvállalással számos pénzügyi kérdést is meg kell válaszolnia a szülőknek: miből fizeti majd a gyermek iskoláit, támogatja-e önálló életét, mi történik, ha a szülőt baleset éri?

E kérdésekre már előre felkészülhetünk, így nagyobb biztonsággal tervezhetjük meg családunk jövőjét és sok olyan lehetőség közül választhatunk, amelyek megkönnyítik a kitűzött célok elérését, vagy egy-egy felmerülő probléma megoldását.

A saját lakás nem csak álom

A saját lábra állás és a családalapítás egyik alapvető kelléke a saját lakás. Hogyan érhetjük el ezt? Az előtakarékosságra épülő megoldások biztos segítséget jelentenek, s minél előbb elkezdünk gyűjteni, annál nagyobb összeget tudunk felhalmozni, legyen szó lakás-takarékpénztári megoldásról vagy egy életbiztosítással kombinált megtakarításról. A megtakarítások aranyszabálya, hogy egy megcélzott összeg eléréséhez minél előbb tesszük meg az első lépéseket, annál kisebb rendszeres összegeket kell félretennünk ahhoz, hogy a kitűzött célt elérjük.

A holnapról való gondoskodást ma kell elkezdeni

A családfenntartókról érdemes olyan szempontból is gondoskodni, hogy betegségük, vagy egy esetleges baleset bekövetkezése miatt ne omoljon össze a család anyagi helyzete. Főként akkor, ha rövid távú problémáról van szó, komoly segítséget nyújtanak azok az életbiztosítások, amelyekhez balesetbiztosítások is kapcsolódhatnak. Amennyiben a családnak hitele is van, fontos, hogy a szülőknek legyen legalább az alapvető kockázatokat lefedő életbiztosításuk.

A gyermekvállalás kapcsán lényeges a kérdés is, hogy milyen egészségügyi ellátást kíván a család igénybe venni: ha olyan intézményt választ, amit nem vagy csak részben támogat a társadalombiztosítás, akkor az egészségbiztosítások bizonyos fajtái már ezek elérésére is kínálnak lehetőséget. Az igényekhez alkalmazkodó egészségbiztosítás megkötésére a teljes családra nézve van lehetőség, e téren többféle megoldást választhatunk: a konzultációs lehetőségektől egészen a teljes körű privát ellátásig terjed az egészségbiztosítási skála.

A nagyobb gyermek újabb kihívás elé állítja a szülőket, kibontakozó képességeik ismeretében. Felmerül a következő kérdés: hogyan és hol tanul majd, s mindezt miből tudják majd finanszírozni a szülők. Ha vannak terveink arra nézve, milyen bölcsödét, óvodát, iskolát választanánk majd szívünk szerint, akkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy ezek milyen jövőbeli költségeket rónak majd ránk. Érdemes már erre tekintettel is előre megtervezni a családi költségvetést, mi fér bele a keretbe és mi nem? Akinek belefér például egy alapítványi vagy magánintézmény díja, annak könnyebb a helyzete, de ha még nincs meg rá az anyagi keret, el kell kezdeni félretenni minél előbb, hogy ne hitelből próbáljunk azonnali megoldást keresve gazdálkodni. Hiszen hosszú még az idő, mire a költséghegyen átrágjuk magunkat. Számítások szerint egy gyerek felnevelésének átlagos költsége több millió forintra is rúghat, de ezt akár játékos formában is kiszámolhatjuk magunknak az ING Biztosító Facebook oldalán.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.