Ünnepet ünnepel a VeszprémFest

2013.06.18. 09:31 Módosítva: 2013.06.26. 11:39
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Tíz év nagy idő egy fesztivál történetében. Tíz év pillanatként röppen el, ha tele van szenzációs tartalommal. Az ünnepi játékokként induló VeszprémFest immár évtizedes történetére mindkettő igaz.

Nemcsak a város, a hazai kultúra életében is mindig ünnepnek számít az a néhány nyári nap, amelyen rendre világsztárok sorát vonultatják fel Magyarország egyik legszínvonalasabb zenei eseményének szervezői. Ezek után cseppet sem lehet csodálkozni azon, hogy az egykor ünnepi játékokként induló 10. VeszprémFesten talán még a szokottnál is szerteágazóbb programmal készülnek a kerek szám ünneplésére július 16. és 20. között. Öt napig szédületesen eklektikus, zenei műfajok közötti utazásra invitálnak minden érdeklődőt a királynék városába, rendszeresen visszatérő és nálunk most debütáló világnagyságokkal.

A hagyományok szerint általában a nagyoké a nagyszínpad. Idén azonban a fesztivál kisebb pódiumain is lesznek a legnagyobbak közül. A zenei világturnét egy baba indítja: Glad Rag Doll címet viseli Diana Krall vadonatúj albuma, amelyet az ünnepelt zongorista, énekesnő személyesen hoz hazánkba. Az album mellett ezúttal sem hagyja otthon a tőle megszokott humort, vagányságot, ahogy a meghitt gyöngédséget sem. Érdemes meggyőződni róla személyesen, hogy Krall nem ajándékba kapta három Grammy-díját. Az eklektika a második napon fokozódik, amikor a barokk díszletek között egy reneszánsz ember ad koncertet. Ez a beceneve ugyanis a kétszeres Grammy-díjas Marcus Millernek, a kortárs jazz meghatározó alakjának. Miller másik neve akár a „romboló” is lehetne, fiatal zenésztársaival ugyanis bátran lebontja a műfajban létező összes határt.

S ha már határokról van szó, sem a zenében, sem a valóságban nem ismeri őket a flamenco világot járó gitárlegendája, Paco De Lucia sem. Talán nem is helyes a megállapítás, hogy ismét hozzánk érkezik, találóbb lenne azt mondani, hogy a latin Grammy-díjas művész két magyarországi fellépés között mindig szétnéz egy kicsit más földrészeken is, hiszen olyan sűrűn zenél nálunk énekesei, táncosai kíséretében. Július 18-i előadása után indul majd tőlünk tovább.

A negyedik est egy törvénytisztelő előadóé. Más kérdés, hogy Nigel Kennedy csupán egyetlen törvényt tisztel igazán: a sajátjáét. Legalábbis, ami a hegedűjátékot illeti. A virtuóz kvintettjével alaposan megutaztatja hallgatóságát: a klasszikusoktól, a jazz-en, a kelta, a rock- és a népzenén át tart száguldása egészen a cigányzenéig, és még tovább. Útimarsallja pedig ezúttal nem más lesz, mint a mi világsztárunk: Roby Lakatos.

Egy valamirevaló zenei fesztiválról lehetetlen, hogy hiányozzon a brit pop. Nos, a szervezők tényleg nem ismerik a lehetetlent. A zárónapon Craig David, a műfaj jelenlegi királya veszi felénk útját, hogy Born To Do It című albumával bizonyítsa, ő tényleg erre született. Az MTV zenei csatornánál ezt már jól tudják, vélhetően ezért is szavazták meg a poptörténelem második legjobb lemezének Michael Jackson Thrillere után.

A fesztiválon 2011 óta mindig különleges ízt jelentenek a Rozé, Rizling és Jazz Napok. Nem csupán a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálata, hanem a fellépők okán is, akik között idén július 12-től 21-ig ott találjuk a Mrs Columbót, Kökény Attilát, a Roy&Ádám duót, Szűcs Gabit és zenekarát, Pierrot-t és a Tátrai Trendet is.

Akik viszont tiszta fejjel kívánják élvezni a zenét, azoknak az Etnojazz Kolostorban a helyük. Ájtatosságról persze a jezsuiták egykori épületében sem lesz szó, erre garancia a Bacsó Kristóf Quartet, a Balogh Kálmán – Lukács Miklós  cimbalomduó, a Dresch Quartet és a Szalóki Ági Trió remek jazz muzsikája. Végül új helyszínként belép a Veszprémi Petőfi Színház is, ahol július 20-án az előző nap Nigel Kennedyvel „melegítő” Roby Lakatos improvizál majd hegedűjén lenyűgöző jazzt.
A tizedik VeszprémFestet akár előre le lehet pontozni: 10-es!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.