Idei harmadik fesztiválján is sikert aratott az interaktív kiállítás

2013.07.08. 15:59 Módosítva: 2013.07.09. 10:58
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A hétvégén zárult VOLT Fesztiválon is több ezer látogató volt kíváncsi az MVM Csoport országjáró kiállítására. A fiatalok körében méltán népszerű soproni rendezvény már a harmadik volt azon fesztiválok sorában, melyen részt vett a Jövőnk Energiája Interaktív Kamion, és a közönség mellett a fellépő zenekarok között is nagy sikert aratott. A VOLT-on a Balkan Fanatik együttes tagjai vették kezelésbe a kamionban található virtuális atomerőművet, hogy kipróbálják a szimulátoron, hogyan sötétülne el az ország, ha nem létezne a Paksi Atomerőmű. Miután átvették az erőmű irányítását, levezetésnek meghajtottak egy áramfejlesztő kerékpárt is, hogy megtudják, mennyit kellene biciklizniük ahhoz, hogy megtermeljék a koncertjükhöz szükséges energiát.
Lepe, a Balkan Fanatik egyik tagja is kipróbálta az áramfejlesztő kerékpárt
Lepe, a Balkan Fanatik egyik tagja is kipróbálta az áramfejlesztő kerékpárt

A legnagyobb, elsősorban hazai fiatalok részvételével zajló fesztiválok látogatói személyesen is megtudhatják, hogyan is működik az atomenergia. Idén ugyanis ismét „házhoz megy” az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív tájékoztató kamionja. Az évről-évre megújuló utazó kiállítást 2009 óta összesen 329 településen több mint 150 000 látogató kereste fel, és az elmúlt években a nagy nyári fesztiválokon is több ezer fiatal ismerkedett meg az atomenergia jelenével és jövőjével. Idén már ellátogatott a Fishing on Orfű-re, és az ez alkalommal Zánkán megrendezett EFOTT-ra is, ahol az Irie Maffia együttes tagjai keresték fel a kiállítást, hogy egy rövid időre, szimbolikusan átvegyék az atomerőmű irányítását.

A VOLT Fesztiválon a nemzetközi szinten is elismert Balkan Fanatik lépett az Irie Maffia nyomdokaiba. Az együttes két frontembere, Jorgosz és Lepe próbálta ki, hogy milyen érzés lehet egy atomerőművet működtetni. A nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállításon az atomerőmű-szimulátor segítségével azt is megtudták, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a magyar energiatermelés több mint 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű teljesítményét.

Az interaktív tárlat egyik legfőbb célja, hogy a fiatalok kézzelfogható tájékoztatást kapjanak az atomerőmű üzemidő-hosszabbításáról és a tervezett új blokkok biztonságos, gazdaságos megvalósításáról, illetve megismerkedhessenek Magyarország legtisztább energiájával, ami nem szennyezi szén-dioxiddal a környezetünket.

Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy nagyon is jelentős az atomerőmű szerepe a környezetbarát energiatermelésben: „Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg, jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát. A Paksi Atomerőmű hazánkban megbízhatóan állít elő megfizethető villamos energiát, mindezen felül a működő 4 paksi blokk évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat.”

A szórakoztató és egyben ismeretterjesztő kiállítás a nyár végéig, még további két népszerű eseményre látogat el: augusztus 3-án és 4-én a Kecskeméti Repülőnapon, majd augusztus 21-24. között a Szegedi Ifjúsági Napokon várja a fiatalokat és persze az idősebbeket. Az említett két rendezvényen is érdemes lesz felkeresni a tájékoztató céllal kitelepült kamiont, melynek látogatása ingyenes, és ahol felkészült szakemberek adnak hiteles információt az atomenergia hazai felhasználásának részleteiről, a lakosság számára is fontos tudnivalókról.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.