Viszlát mobil, hello robot!

2013.07.09. 10:50 Módosítva: 2013.07.09. 12:43
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Másfélezer használt mobilból épült a Telekom megarobotja a VOLT-on

A környezetvédelem fontosságára hivatott ráirányítani a figyelmet a Telekom VOLT robot, amelyet hazai képzőművészek építettek Sopronban a VOLT ART ROBOT Műhelyben. A legnagyobb hazai távközlési vállalat legújabb fenntarthatósági akciója keretében arra buzdította a fesztiválozókat, hogy a rendezvényre vigyék magukkal az otthon elfekvő, régi mobilokat és tartozékokat, amelyek aztán új értéket nyerhettek az újrahasznosítás folyamán. Nem mellesleg megszabadulhattak veszélyes hulladéknak minősülő részeiktől, amelyek ezután nem terhelik a környezetet (ezeket külön konténerben gyűjtötték). A felhasználók begyűjtött mobiljaiból a VOLT-on egy másfélezer készüléket magába foglaló robot épült, amely amellett, hogy a fenntarthatóság üzenetét hordozza, művészi értéket is képvisel. A robot ugyanis ismert hazai képzőművészek tervei alapján, az ő közreműködésükkel készült.

A recycling és upcycling műfaj legfiatalabb művészgenerációja alkotta meg a VOLT ART ROBOT Műhelyben a  régi mobilok felhasználásával készülő robotszobrot. A játékosságáról könnyen felismerhető Szabó Ottó, Brückner János és Tóth Márton Emil alkotta „Nem mi voltunk! Crew” számos más projektje is a gyermekkor felnőttek által infantilizált világához kötődik: 2010-ben Chemnitzben egy osztálytermet rendeztek be összefirkált és a padlóba süllyedő tankönyvekkel, 2011-ben A Fiatal Képzőművészek Stúdiójában rendezték meg „Szülői Értekezlet” című installációs élménykiállításukat.  A VOLT ART ROBOT Műhelyben szintén robotokon dolgozó, már ismert és elismert művészek közül saját alkotásaik elkészítésén túl ef Zámbó István és Wahorn András is besegített a fiataloknak a megarobot létrehozásába.

A robot- alkotásokat a Telekom a VOLT-tal közösen ősszel jótékonysági aukcióra bocsátja.

Amit a mobil újrahasznosításról  tudni érdemes

Alapanyagok

A mobilod 40% fémből, 40% műanyagból, 20% kerámia és egyéb anyagból áll. A gyártók arra törekszenek, hogy minél kevesebb és minél környezetbarátabb anyagokból állítsák elő.

Gyártás
A mobilod 3 fő elemből áll: 1. a ház és az áramkörök, 2. a kijelző és 3. az akkumulátor.
Fontos az újrahasznosítás, hogy a veszélyes anyagok ne a szeméttelepen végezzék.


Szállítás, csomagolás

Minél kisebb a csomagolás, annál kevesebb csomagoló-anyagra van szükség, és több készüléket tudnak egyszerre szállítani.

Használat

A készülék és az átjátszóállomások is energiát használnak. Mi igyekszünk a terhelésünket csökkenteni, Te is tegyél így! A töltőt húzd ki a konnektorból, hisz akkor is fogyaszt energiát, amikor nem használod.

Újrahasznosítás

Gondoskodj régi mobilodról a fenntarthatóság három pillére szerint:

1.       Környezeti : Add le nálunk, mi gondoskodunk a szakszerű újrafeldolgozásáról.

2.       Társadalmi : Add oda olyannak, akinek szüksége van rá!

3.       Gazdasági : Találj neki új funkciót,  például építs belőle robotot!

További információk

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.