Nem csak a sztárok, bárki irányíthatja a Paksi Atomerőművet

2013.07.26. 14:11 Módosítva: 2013.07.26. 15:19
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Tavaly néhány percig Ákos, idén az Irie Maffia és a Balkan Fanatik zenészei irányították az atomerőművet, a hétvégén pedig focisták szállják meg a vezérlőpultot! A Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállításán, egy valósághű szimulátoron bárki kipróbálhatja, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni, hogyan sötétülne el az ország és hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a fiatalok kedvenc együtteseivel turnézik, a Fishing on Orfű, az EFOTT és a VOLT fesztiválok után a hétvégén a Kecskeméti Repülőnapon, augusztus 21-től a Szegedi Ifjúsági Napokon várja az érdeklődőket.

Nem csak a sztárok kiváltsága, hogy néhány percig átvegyék az irányítást a Paksi Atomerőmű felett. Ákos, az Irie Maffia és a Balkan Fanatik után a Kecskeméti Repülőnap látogatói is kipróbálhatják, milyen érzés lehet egy atomerőművet működtetni. A nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállítás látogatói az atomerőmű-szimulátorral azt is megtudhatják, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a magyar energiatermelés több mint 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű teljesítményét.

A valósághű szimulátort az EFOTT-on fellépő Irie Maffia tagjai, Sena, Columbo és Horváth Gáspár, illetve a VOLT-on koncertező Balkan Fanatik két frontembere, Jorgosz és Lepe is kipróbálta. Az eredmény a környezetvédelem iránt elkötelezett zenészeket is meglepte, ahogy az is, hogy amikor felpattantak az áramfejlesztő kerékpárra, kiderült, több száz órát kellett volna biciklizniük ahhoz, hogy megtermeljék a koncertjükhöz szükséges energiát!

Az Irie Maffia tagjai is kipróbálták, milyen egy atomerőművet irányítani
Az Irie Maffia tagjai is kipróbálták, milyen egy atomerőművet irányítani

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion idén is végiglátogatja a legnagyobb, elsősorban hazai fiatalok részvételével zajló fesztiválokat. Az évről-évre megújuló mozgó kiállítást 2009 óta összesen 329 településen több mint 150 ezer látogató kereste fel, és az elmúlt években a nagy nyári fesztiválokon is több ezer fiatal ismerkedett az atomenergia jelenével, illetve a magyar áramtermelés több mint 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével.

Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója elmondta: „Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg, jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát. A paksi atomerőmű megbízhatóan állít elő megfizethető villamos energiát, ráadásul a működő négy paksi blokk évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat.”

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionban az érdeklődők ugyancsak megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét és jövőjét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát, amelyekről az érdeklődőknek filmet is vetítenek. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört. Ha ezek után még maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel megválaszolják azokat.

A mozgó kiállítás a hétvégén a Kecskeméti Repülőnapon várja a látogatókat, köztük az MVM Paks FC két játékosát, Éger Lászlót és Csernyánszki Norbertet, akik a szombat délutánt a focipálya helyett a Jövőnk Energiája Interaktív Kamionban töltik. A nyár zárásaként pedig a Szegedi Ifjúsági Napokra gördül a kamion, ahol Delov Jávor, a Random Trip vezetője mellett az Atomerőmű Sportegyesület kosárlabdázói, Kovács Ákos és Medve Máté, valamint edzőjük, Dzunics Braniszlav mutatják be, miért fontos Magyarország számára a Paksi Atomerőmű hosszú távú, biztonságos működése.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.