Igazi Random Trip: sportolók és rock-dobos is irányították az atomerőművet

2013.08.23. 11:04 Módosítva: 2013.08.26. 15:32
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Igazán sokszínű látogatócsoportok jártak a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállításán. A Szegedi Ifjúsági Napokon egy újfajta „supergroup”, a Random Trip örömzene-együttes vezetője, Delov Jávor az ASE kosárlabdázóival, Kovács Ákossal és Medve Mátéval alakított átmeneti csapata ismerkedett az atomenergiával. Ákos, az Irie Maffia és a Balkan Fanatik tagjai után a kísérletező zenész és a sportolók is átvették az irányítást a szimulált vezérlőpult felett, és kipróbálták, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionban persze az egyszerű fesztiválozók is láthatták, hogyan sötétülne el az ország és hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét.

Delov Jávor igazán hozzászokhatott a körülötte folyamatosan változó csapathoz: a Random Trip klubestjein minden este más felállásban, Magyarország legjobb zenészeivel jammel a maga és a közönség örömére. A legutóbbi együttműködésre azonban talán még ő sem számított, hiszen a Szegedi Ifjúsági Napokon koncertje előtt az Atomerőmű Sportegyesület kosarasaival, Kovács Ákossal és Medve Mátéval kísérletezett – ezúttal a paksi atomerőmű valósághű szimulátorán. Ahogy a „random” összeállt csapatot, a Kecskeméti Repülőnapon a Jövőnk Energiája Interaktív Kamionba látogató Éger László focistát, az MVM Paks FC játékosát is meglepte, milyen sokat jelent Magyarország számára a hazai villamosenergia-termelés több mint 45 százalékát adó atomerőmű működése. A hírességek a szimulátor kipróbálása után az áramfejlesztő kerékpárra is felpattantak, és hamar kiderült: több száz órát kellett volna tekerniük ahhoz, hogy megtermeljék a Random Trip szegedi koncertjéhez, vagy épp egy focimeccs közvetítéséhez szükséges energiát!

Persze nem csak a sztárok kiváltsága, hogy néhány percig átvegyék az irányítást a Paksi Atomerőmű felett. A hétvégén a SZIN-en bulizók is kipróbálhatták, milyen érzés lehet egy atomerőművet működtetni. A nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállítást felkereső érdeklődők azt is megtudhatták, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a Paksi Atomerőmű teljesítményét.

Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója adott felvilágosítást a hazai atomenergia fontosságáról Delov Jávornak, a Random Trip örömzene-együttes vezetőjének
Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója adott felvilágosítást a hazai atomenergia fontosságáról Delov Jávornak, a Random Trip örömzene-együttes vezetőjének

Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója elmondta: „Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg, jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát. A paksi atomerőmű megbízhatóan állít elő megfizethető villamos energiát, ráadásul a működő négy paksi blokk évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat.”

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion évről-évre megújuló mozgó kiállítását 2009 óta összesen 329 településen több mint 150 ezer látogató kereste fel, és az elmúlt években tucatnyi nagy nyári fesztiválon is több ezer fiatal ismerkedett az atomenergia jelenével, illetve a magyar áramtermelés több mint 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével.

Az érdeklődők az országjáró kiállításon megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét és jövőjét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát, amelyekről az érdeklődőknek filmet is vetítenek. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört. Ha ezek után még maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel megválaszolják azokat.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.