Újragondolt cementipar: nem csak az ár, a hozzáadott érték is számít

2013.10.10. 11:33 Módosítva: 2013.10.10. 16:50
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A hazai cementipar legújabb szereplője bízik a magyar építőipar növekedésében. Aubet Frédéric, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. vezetője szerint az iparágának vissza kell térnie a hosszútávon fenntartható árszinthez.

Két éve, 2011 szeptemberében adták át a LAFARGE, a világ vezető építőanyag gyártójának új cementgyárát Királyegyházán. A Baranya megyei létesítmény máris új beruházásra készül. Aubet Frédéricet, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük a magyar cementipar helyzetéről, a Királyegyházi Cementgyár jövőbeni beruházásának részleteiről, és a gyár működésével kapcsolatos tapasztalatokról.

Két éve kezdte meg működését Magyarország legújabb cementgyára. Mit gondol, a hazai építőipari környezetben hogyan sikerültek az első lépések?

A Királyegyházi Cementgyár Európa egyik legmodernebb cementgyártó üzeme, innovatív és magas minőségű cementtermékekkel. Ennek szellemében léptünk a magyar építőipari szereplők közé, és működünk azóta is. Elégedett vagyok a gyár fejlődésével, annak ellenére, hogy a hazai építőipar kihívásokkal teli. Az értékesítésünk fejlődési üteme a terveink szerint alakul, köszönhetően munkavállalóink elkötelezett támogatásának, amelyet vevőink az egyes projektek megvalósításánál nagyra értékelnek.

Frédéric Aubet, a LAFARGE Cement Kft. ügyvezető igazgatója
Frédéric Aubet, a LAFARGE Cement Kft. ügyvezető igazgatója

Hogyan vélekedik a hazai építőipar helyzetéről? A legutóbbi Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok pozitívak, ugyanez elmondható cementiparban is?

Az építőipar az Euroconstruct által közzétett adatok alapján a tavalyi évben történelmi mélypontot ért el Magyarországon. Ennek ellenére 5 éve először látjuk azt, hogy a helyzet javulni kezd. A korábbiakhoz képest kiemelkedik az infrastrukturális beruházások területe, hiszen fejlődik az út- és vasúthálózat, és új projektek indulnak el a szennyvízkezelő telepek fejlesztésében is. Ez jó kilátásokkal kecsegtet a jövőre nézve.  Ennek ellenére a cement iránti keresletnövekedésben ez a tendencia még nem látszik, inkább egyfajta stabilizáció érezhető az elmúlt öt év folyamatos csökkenése után. Mondom ezt azért is, mert az egy főre jutó cementfelhasználás Európa más országaihoz hasonlítva, hazánkban a legalacsonyabb. Magyarországon kevesebb, mint 200 kg/fő az elmúlt évben, míg Csehországban ez majdnem eléri a 400 kg/fő-t. Ezek a számok is azt bizonyítják, hogy azért van még fejlődési potenciál.

Mit gondol, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a hazai cementiparnak?

A környezetvédelmi szabályozási környezet változásával, illetve a technológia fejlődésével, a cementiparban további beruházásokra volt és van is szükség. Úgy gondoljuk, hogy egy hosszútávon fenntartható jelenlétet szeretnénk biztosítani a magyarországi piacon. A cementipari kihívások közé sorolandók az energiaárak és adók, mint például az idén bevezetett útdíj inflációval történő növelése, amelyek a költségeinket tovább emelik. E mellett fontos tény, hogy az építőiparban jellemző árak Magyarországon a legalacsonyabbak az európai országok átlagaihoz képest. Mindez szükségessé teszi, hogy a jövőben az ipar egy hosszú távon is fenntartható árszinthez térjen vissza.

Elindult az új stadionépítési program. A LAFARGE érdekelt a kormányzat építőipari beruházásaiban?

Számos lényeges infrastrukturális projekt indult el ebben az évben. Nem csak a stadionok, hanem autópálya szakaszok, mélygarázs és szennyvízkezelő telepek építése is. Ezek a beruházások megalapozhatják az ország fejlődését és egyben rámutathatnak a piac kilábalásának kezdetére. Ezekben a projektekben az ügyfeleinken keresztül vagyunk jelen, akik a cementünkből betont, vagy előregyártott termékeket állítanak elő.

Korábban említette az energiaköltségeket. Hogyan alakul ez az Önök esetében? Milyen terveik vannak a másodlagos tüzelőanyagok használatával és a hulladékhasznosítással kapcsolatban?

Az energia kritikus költségtényező a cementipar számára. Annak érdekében, hogy költségeinket elfogadható szinten tartsuk, tervezzük a másodlagos tüzelőanyagok bevezetését. Jelenleg hagyományos tüzelőanyagokat használunk. A projekt, amin dolgozunk, lehetővé tenné számunkra, hogy ezeket a tradicionális tüzelőanyagokat úgynevezett másodlagos tüzelőanyagokkal helyettesítsük. Példaként említhetem itt a lakossági hulladék már anyagában nem hasznosítható, előre válogatott részét, vagy akár a helyben elérhető biomasszát. A cementgyári technológia már évtizedes tapasztalatokkal bebizonyította ezen anyagok együttégetésének hatékonyságát, környezetvédelmi fontosságát, és nem mellesleg ez által az energiaköltségek mérséklését. Mindemellett fontosnak tartom kiemelni a lakossági előnyöket is, hiszen ez lehetővé teszi a lerakókban elhelyezett hulladék csökkentését, amely további költségcsökkenéshez vezethet globálisan nézve.

A Királyegyházi Cementgyár a szűken vett régió legnagyobb foglalkoztatója
A Királyegyházi Cementgyár a szűken vett régió legnagyobb foglalkoztatója

Ez az említett jövőbeni beruházás jelent újabb munkahelyeket?

Jelenleg is a szorosabb értelembe vett régió legnagyobb foglalkoztatói vagyunk. A gyár és a bánya együttesen 130 közvetlen és körülbelül további 300 közvetett munkahelyet jelent. Ez az új fejlesztés kiemelten fontos számunkra. Jelenleg folyamatban van az engedélyezési eljárás és biztosak vagyunk annak sikerében. A projekt megvalósulása további néhány közvetlen és közvetett munkahelyet teremthet.

Kiemelte termékeik innovativitását, miben és hogyan érhető ez tetten?

Általánosságban a legnagyobb kihívás az építőiparban, hogy hosszú távon hatékony hozzáadott értékkel ruházza fel az építőanyagokat. Sok esetben az ár a legmeghatározóbb döntéshozói szempont, amely limitált megoldásokhoz és alacsonyabb minőségű termékekhez vezet. Ezek a döntések azonban közép- és hosszú távon alacsonyabb értéket képviselnek, és összességében költségnövekedést eredményeznek a helyreállítási, újjáépítési igényekben. A LAFARGE világszerte a piacvezető innováció élharcosa. Tapasztalata rámutat arra, hogy az ügyfelek készek olyan termékekbe, megoldásokba fektetni, amelyek hozzáadott értékkel bírnak rövid-, közép- és hosszú távon is, olyan megoldásokba, amelyek lehetővé teszik jobb és élhetőbb települések létrejöttét.

A LAFARGE CEMENT MAGYARORSZÁG KFT.

A LAFARGE 2011 júliusában kezdte meg tevékenységét Magyarországon és az építőipar számára az egyik meghatározó cementgyártójává vált egyedi magoldásaival. A cég érdekeltségi körébe egy cementgyár tartozik Királyegyházán, amely 130 főt foglalkoztat. A LAFARGE Cement Magyarország Kft. célja partnerei és végfelhasználó igényeinek teljes körű kiszolgálása innovatív, kitűnő minőségű cementtermékekkel – mind ömlesztett, mind zsákos formában. A hatékony és fenntartható ipari folyamatok kialakítása során a vállalat kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére, a természeti erőforrások megőrzésére és a helyi közösségekkel való együttműködésre is.

További információ elérhető a www.lafarge.hu oldalon.

A LAFARGE CSOPORT

A világ vezető építőipari-alapanyaggyártójaként a LAFARGE a világ 64 országában 65 000 munkavállalót foglalkoztat, 2012-es évben a cégcsoport 15,8 milliárd € értékesítési forgalmat realizált. A cement, adalékanyagok és beton piacának egyik legfontosabb szereplőjeként innovatív megoldásain keresztül világszerte hozzájárul a városok épüléséhez, ezáltal a kompaktabb, tartósabb, szebb és élhetőbb lakhatási körülményekhez. Világelső kutatási központjának köszönhetően a LAFARGE elsődleges prioritása az innováció, a fenntartható építkezések biztosítása és az építészeti kreativitás elősegítése. A LAFARGE Csoport  a fenntartható fejlődésért végzett tevékenysége elismeréseként 2010-ben bekerült a nemzetközi Dow Jones Fenntarthatósági Mutató listájára.

További információ a LAFARGE Csoportról: www.lafarge.com  
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.