Jó tudni hitelfelvétel esetén

2013.11.05. 15:05 Módosítva: 2013.11.11. 09:29
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Hasznos tanácsokat kaptam a CIB fiókban a vállalati tanácsadómtól, hogy mire figyeljek, ha nagyobb beruházáshoz vagy eszközvásárláshoz, vagy átmeneti pénzhiány áthidalásához hitelt szeretnék felvenni:

CIB tanácsadó tippjei:

Általában szükséges, hogy rendelkezzem egy lezárt és nyereséges üzleti évvel.

  • Legyen üzleti tervem. Amire fontos figyelnem a banki szakember szerint, hogy fogalmazzam meg a hitel pontos célját, összegét, bevételeim alakulását, ezután konzultáljak a banki tanácsadómmal, hogy melyik finanszírozási forma felene meg leginkább az elképzelésemnek. Fontos, hogy reális és józan célkitűzésekre építsek.
  • Ha több finanszírozási termék is illeszkedne a céljaimhoz, akkor tekintsem át az igénybevétel feltételeit, és hasonlítsam össze az egyes termékek költségeit. Ne sajnáljam erre az időt.
  • A vállalati banki tanácsadóm szerint, ha folyószámlahitelben gondolkodom, a hitelkeret összegét a tényleges szükséglethez igazítsam, mert a fel nem használt összegre általában rendelkezésre tartási jutalékot számítanak fel a bankok.
  • Ha tárgyi fedezet nélküli hitelben gondolkodom, jó, ha tudom, hogy választhatom az intézményi kezességgel (pl. Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által nyújtott kezességgel) biztosított hiteleket, melyeknek jellemzően alacsonyabb hitelkamata van.*
  • Az előző ponthoz kapcsolódóan : 2013. június 15-től a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezésének támogatása keretében az állam garanciadíj-támogatást ad a forgóeszköz-, beruházási-, illetve európai uniós támogatás önerő- és előfinanszírozásra nyújtott új hitelek intézményi kezességvállalási díjához.*
  • Végül, szánjak arra is időt, hogy hiteligénylés indítása előtt megismerjem az adott hitelkonstrukció részletes feltételeit!

* Plusz jó tippet kaptam a CIB Dinamikus Folyószámlahitelre, ajánlani fogom vállalkozó ismerőseimnek is. Egyébként nem tudom, tudják-e, hogy minden CIB Bank fiókban van vállalati banki tanácsadó, de majd ezt is elmondom nekik.

A megjelenés támogatója a hazai vállalatok szakértő partnere a 

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.