Mamuttalp az asztalon!?

2014.03.14. 13:32 Módosítva: 2014.03.17. 16:22
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Miről szólnak a kacsatrilógia „kötetei”, milyen trükkel készülhet a karórépából székely”káposzta”, hol érezhető az umami íz? Egyáltalán: mi az a Locavore? Megfejtések a megújult naphegyi étteremben!

Kezdjük a végén!

A Locavore nem csak a megújult naphegyi Oxygen Wellnessben található étterem hangzatos neve, de egy amerikai eredetű fogalom is. Egy törekvés, amely arra irányul, hogy minél több helyi gazda által előállított alapanyagot használjunk a konyhában. Ha ugyanis a messzi földről ideutaztatott alapanyagok helyett friss, szezonális hazaiból főzünk, nemcsak a saját testünknek teszünk szívességet, de a természeti környezetünk civilizációs terhelését is csökkentjük.

Íme, a büszke gazdák!

A Locavore-ban könnyen nyomon követhető az alapanyagok útvonala. A pisztráng és a ponty Nusszer Istvánéknak köszönhető, a kiváló íz pedig a tapolcai tavasbarlangból feltörő karsztvíznek. A kecske- és tehénsajtok az őrségi ínyesmestertől, Buzás Attila Sándortól érkeznek. A tehéngomolya, az orda és a joghurt a kulcsi gazda, Sibáné Pintér Brigitta gondosságát dicsérik, a karórépa és a cékla Csurgóról, Varga Veronikától érkezik a Locavore konyhájára. Az előszállási termesztő, Takács Ferenc érdeme, hogy a méz sűrű, a dió friss és a fűszerpaprika jó, füstös ízű. A sót sem kell feltétlenül a tengertől szállítani, ha az egyik legkitűnőbb „lelőhely” a parajdi sóbarlang.

Tradicionális konyha újratöltve

A Locavore vendégei nem szimplán egy ebédet vagy vacsorát kóstolhatnak, de provokatív és kifinomult kulináris élményben lehet részük.

Miközben a karizmatikus chef, Halász István újabb és újabb fogásokat varázsol az asztalra, a vendégek megtudhatják, melyik tradicionális ételnél hogyan mosódtak el a klasszikus határok, és mikor nem kellett hozzányúlni egy-egy tabunak számító hungarikumhoz. Tessék csak bátran kérdezni!

A helyes megfejtések

Nem lenne helyes a bevezetőben feltett kérdéseket sem megválaszolatlanul hagyni, íme tehát a megoldások.

- A kacsatrilógia bevezetése a kacsarilette, a tárgyalás a lassan sütött kacsazúza, a csattanó pedig a meglepő kacsamájparfé.

- A karórépából készült székely ”káposztának” a tejföl és a kapor ad karaktert, a fogás koronája pedig a fiatal malaccsülök.

- Az umami az ötödik alapíz, amely japánul annyit jelent, hogy “finom”. Az umami zamatát csakis természetes ízfokozók adják, mint például a parmezán, a kínai kel, a szójabab, a kombu alga, a paradicsom, az érlelt marhahús vagy a levegőn szárított sonka.

- Végül pedig itt a válasz a címben elhangzó kérdésre: a jércemellfilé mellé kínált római salátaleveleket szardellás majonézmártással, fokhagymás pirított kenyérrel és őrségi mamuttalppal, azaz egy különleges „parmezánnal” kínálja a Locavore.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és a főétel után a desszertre a vendégünk!

www.locavore.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.