Locavore, egy új étterem koncepció !

2014.07.04. 13:31 Módosítva: 2014.07.04. 14:37
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Azért van ennek a világnak egy olyan fele, ahol jó irányba mennek a dolgok. A locavore egy életszemlélet. És szívet melengető az a törekvés, amit képvisel. És már itt van Magyarországon.

A locavore egy Amerikából indult mozgalom, arra való törekvés, hogy minél több, helyi gazda által előállított, minőségi és szezonális alapanyagot használjunk a konyhában. Igény arra, hogy a zöldségeink frissek, zsengék, és szezonálisak legyenek.Idehaza Budapest szívében, a Tabán felett található Locavore étterem az első, amelyik nevében is képviseli ezt a szemléletet.

„Látszólag egyszerűnek hangzik, de a szakmabeliek tudják, hogy egy étterem számára komoly elköteleződés egy magas színvonalú alapanyagokat kínáló beszállítói kör kiépítése. Mi a nevünkkel azt szeretnénk jelezni, hogy ez az a cél, amely felé folyamatosan és kitartóan törekszünk” – mondta el Srám István, a Locavore étterem vezetője.

„Aki helyi alapanyagokat használó étterembe jár, az hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon is meg tudjanak élni azok a gazdák, akiknek fontos a minőségi és egészséges termelés. Így tud fennmaradni az a szemlélet és termelési mód, amelyben nem a nagy profit az elsődleges szempont, hanem az egészséges, természetes alapanyag és étel előállítása” – magyarázta Halász István, a Locavore séfje, aki motorral járja az országot, hogy felkutassa a helyi termelőket.

Az utóbbi évtizedekben a nagyüzemi gazdálkodásnak és a műtrágya használatnak köszönhetően radikálisan csökkent a talaj mikroelem tartalma. Az így termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek nem csak az íze és illata lett jellegtelen, de ásványi anyag tartalmuk is drámaian csökkent. Nagyanyáink kert végében termett káposztájához képest a nagyipari hasonmás 95 százalékkal kevesebb vitamint tartalmaz. A tömegtermelésben nevelkedett növények jelentősen elveszítették tápanyagtartalmukat, ráadásul a vegyszerek és rovarirtó szerek használatának köszönhetően rengetek méreganyagot tartalmaznak.

A jó élelmiszer olyan, mintha a szomszéd kertjének a végéből kerülne az asztalunkra. Vagy abból kapnánk, amit a gazda a saját családjának termel. Akkor lehetünk nyugodtak, ha tudjuk, hogy az elkészített étel alapanyagai megbízható és lelkiismeretes termelőktől származnak, akik vegyszermentesen, kíméletes módon és ökológiai szemlélettel termesztik a növényeket, az állatokat pedig táp nélkül, szabad tartásban nevelik.

„A Locavore étteremben arra törekszünk, hogy megtaláljuk ezeket a termelőket és vendégeinknek valóban ízletes, vitaminokban gazdag, egészséges és tápláló ételeket tudjunk felszolgálni” – összegezte Srám István az általa kitűzött célt.

www.locavore.hu

https://www.facebook.com/pages/Locavore-Restaurant-Budapest/1466893146861943

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.