Erik, Alexandra
EUR 383,77 Ft
USD 364,76 Ft
9 °C
23 °C

Hagyomány és új szellem Fúziójában

2014.08.01. 14:17 Módosítva: 2014.08.04. 09:21
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Eger megújuló belvárosában tárta ki kapuit a Gál Tibor FÚZIÓ pincebár és bikavér múzeum, mely egy csillogó gyöngyszem a barokk városban, a borvidéken, de Magyarországon is. A nagy hírű és komoly hagyományokkal rendelkező borászat ebben az épületegyüttesben s boraiban is egyesíti a hagyományt és a modernitást, amivel új úton indult el a honi borgasztronómia területén. Erről az egységes, friss filozófiáról beszélgettünk Gál Tiborral, a pincészet vezetőjével.

– Eger egyik legklasszikusabb pincesoráról, a Verőszalából hirtelen Eger legbelső belvárosába költözött át a pincészet. Miért volt erre szükség?

G. T.: Eger és az egri borvidék olyan adottságokkal rendelkezik, hogy itt elkészülhessenek a világ legjobb borai. Az azonban édes kevés, ha ezt mi tudjuk. Ezért meg kell teremteni a feltételeket arra, hogy ezt meg is tudjuk mutatni. Hajdan elég volt a „pincehangulat”, amikor a bort szerető vendég lement a hűvös pincébe, s pohárral a kézben, a hordók mellett álldogálva kóstolta a nedűket. Ma már magas színvonalú vendéglátást kell nyújtani ahhoz, hogy akár a legjobb borokat is, de megkóstolják. Az ugyanis, hogy a bor kiváló minőségű, alapkövetelmény. Ezért döntöttünk úgy a Gál Tibor Pincészetnél, hogy létrehozunk egy építészetileg, gasztronómiailag, attraktivitásában olyan helyet, ami minderre képes.

– Hogyan találtak rá erre a gyönyörű helyre.

G. T.: Információim szerint már édesapám is nézte ezt az épületegyüttest, melyben 2011-ben – amikor megvásároltuk és beleálmodtuk a Gál Tibor Pincészetet –, még egy gumiszerelő műhely működött. Nem is csodálom, hisz egy XVIII. századi téglaboltíves hajdani istállóról beszélünk, mely alatt 500 éves pincelabirintus húzódik. Első gondolatunk az volt, hogy az egész pincészetet ide telepítjük, de végül úgy döntöttünk, a feldolgozás és az olyan munkák, melyek nehézkesek, piszkosak lennének itt, a belvárosban, maradnak a verőszalai pincében, s itt, a Csiky Sándor utcában az érlelés, a tárolás és természetesen a vendéglátás kap helyet.

– Az elgondolást tett követte. Kik öntötték formába az álmokat?

G. T.: Egy fiatal egri építészcsapat, az ARKT Építész Stúdió tervezte meg az egész komplexumot. A cél az volt, hogy mindent megőrizzünk abból, amit itt találtunk. Meghagytuk az eredeti formát, még a hibák is érintetlenül maradtak. Rusztikus hangulatba implantáltuk a kisebb-nagyobb vendéglátó helyeket, eklektikus egységet alkotva. Így „Fuzionál” az ősi hagyomány és a modern szellem a Fúzióban.

– A hagyományok tisztelete és a modern trendek figyelembevétele a Gál Tibor Borászat borkészítési filozófiájára is jellemző...

G. T.: Valóban azon dolgozunk, hogy a hagyományokra támaszkodva a modern ízlésnek megfelelő borokat készítsünk. A mai fogyasztók ugyanis a frissebb, ropogósabb, gyümölcshangsúlyos, „látványos” borokat kedvelik. Ezt igyekszünk becsempészni terroir borainkba, melyeket segédanyagok, torzítószerek nélkül készítünk, természetes alapon, hagyományos módszerekre alapozva.

– A Fúzió nem csak pincebárként, de múzeumként is üzemel. Ez mit takar?

G. T.: Látnunk kellett, hogy a borvidék legkultikusabb bora a bikavér, melyet nem csak érdemes, de kötelességünk is bemutatni. Ezért hoztuk létre, itt a Fúzióban a világ első bikavér múzeumát, mely a pincészet meghatározó részét képezi. Itt érintőképernyők segítségével ismerhetik meg a látogatók a bikavért alkotó szőlőfajtákat, a termőterületeket, a legendát és a valóságot, valamint neves borászok gondolatait a borvidéket meghatározó vörös cuvée-ről. A legattraktívabb része a kiállításnak azonban a bikavér házasító automata, melynek segítségével bárki összeállíthatja a legkiválóbb alapborokból a saját ízlésének leginkább megfelelő házasítást, amit palackba zárva vihet haza az új, saját cuvée megálmodója.

– A borok mellé természetesen étkek is dukálnak...

G. T.: Nálunk ez pontosan így van. Egyedülálló koncepció alapján sommelier konyhát viszünk, ami azt jelenti, hogy nem az ételekhez kínálunk bort, hanem az itt megálmodott fogások kifejezetten a borainkhoz készülnek. Szakítottunk a három fogásos – középen pörkölt rizzsel vagy krumplival – hagyományos ételsorral. Szeredi Tamás sommelier-chef egyedi ételeket készít, arra törekedve, hogy ne elteljen a vendég, hanem igazi gasztronómiai élmény érje a Fúzióban. Aki nem kifejezetten étkezni jön hozzánk, azt különleges borkorcsolyákkal, tapasokkal kínáljuk, de csoportos vendégeinket színes, izgalmas degusztációs menüsorral várjuk. Példaként a sóágyban sült céklát, a tökfőzelék-habot, a céklahabot, vagy a céklapergament említhetem, de nagyon népszerű vendégeink körében az a házi törökméz alapú, étcsokoládéval integrált maldon sós különlegesség, mely igazi, meghatározó élményt ad vörösbor társaságában.

– Édesapja – aki a magyar borásztársadalom megújulásának motorja volt, s máig a legmeghatározóbb borászegyéniségek közt emlegetik világszerte – mit szólna a Fúzióhoz Eger belvárosában?

G. T.: Hiszek benne, hogy ő is megcsinált volna valami hasonlót, hiszem, hogy azon az úton járok, amin ő is járna. Dinasztikus borászat a miénk: a generációk évszázadok alatt megszerzett tapasztalatának alapjára építünk. Ez így természetes. A világ legismertebb chateau-i már leszűkítették borszortimentjüket, s nekünk is hasonló elvek alapján kell továbblépnünk, megtalálva a fontos borainkat. Ez a Gál Tibor Pincészet életében egyértelműen az Egri Csillag és az Egri Bikavér. A cuvée-k mellett – melyek a termelés 80 százalékát jelentik – csak a Pinot Noir-t tartottuk meg. Szőlőink 40 hektáron terülnek el, melyek mind Grand Superior vagy Superior dűlőkben vannak. Nekem a Síkhegy a kedvencem, mert ez adja a legelegánsabb, legtüzesebb borokat.

– A dűlőkből kicsit térjünk vissza Eger belvárosába, a Fúzió Pincebár és Bikavér Múzeumba! Kiknek ajánlja ezt a különleges helyet?

G. T.: Nem volt még a belvárosban ilyen hely, mely borbárként, a gasztronómiai kalandozások helyszíneként, kultúrtérként is funkcionál, ahol a 25 év felettiek fesztelenül szórakozhatnak. Ide bátran be lehet ülni úgy is, hogy nincs az emberen az a kényszer, hogy mindenképpen ennie, vacsorát rendelnie kéne. Új gyöngyszem a Fúzió Eger megújuló belvárosában. Az első fecske, mely új röppályán halad, s amit reméljük sok követ majd a városban és a borvidéken.

Az interjút készítette: Ebner Béla

https://www.facebook.com/galtiborfuzio

http://www.fuzio.galtibor.hu/hu/

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.