Antonov 2 landol a Trafó előtt

2014.09.16. 11:11 Módosítva: 2014.09.16. 11:17
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Életed legviccesebb vizuális és térmanipulációs útjára indulhatsz egy csonkolt repülőgépben Vincent kapitánnyal, és két mini filmstúdióban… Szállj gépre, ugorj be a matchboxba, ússz bele a levesbe!

Szeptember 17-20. között a korábban számtalan nemzetközi fesztivált felrázó, és sikereket bezsebelő alkotópáros Vincent de Rooij és Lakatos Csilla alkalmi mozitérré alakítja a Trafó nagytermét és környékét: a parkolóban egy megtépázott repülőgép landol, a színházterem filmstúdióvá alakul, a a vásznon és a nézőtéren pedig az Űrodusszeia világa vibrál majd. Sőt, nemcsak a ott, de egy tál csirkelevesben is.

Három produkció, élő zenei effektek, mozgóképek, szürrealista filmek kulisszáit idéző látványvilág és sajátos humor, meglepő térmanipulációval. A BOOT, az AUW!TO és a FLY, három elektronikát és vizuális színházi elemeket ötvöző, abszurd humorral fűszerezett multimédiás produkció, melyek a filmkészítés világába kalauzolják a nézőket. Fogyasztásuk erősen ajánlott!

Vincent de Rooij polihisztor performer, Lakatos Csilla táncos és Daan Mathot zenész különös utazásokra hívják közönségüket. Ők, az élő kamerahasználat, az emberi jelenlét, a vizuális és térmanipuláció mesterei lesznek idegenvezetőink a szimulációs világokban. Igazi filmes díszletek között, élőben instruált jelenetek és képvágások közepette, valós időben tapasztalhatjuk meg a filmkészítés trükkjeit és leshetjük el a forgatási titkokat. Persze mindeközben jól is szórakozunk, hiszen az előadók ügyelnek rá, hogy rekeszizmaink egy pillanatra sem kerüljenek nyugalomba. Miután egy hajóskapitány játékos utazásra invitál egy orr és szárny nélküli repülőgépben, hirtelen filmstúdióba kerülünk. Itt pedig csak fokozódnak az abszurd meglepetések: láthatjuk, hogyan válik egy matchbox filmfőszereplővé és milyen road moovie kerekedhet ki egy apró autó kalandjaiból. Ütközés, tűz, víz, elektroinika és hétköznapi tárgyak lesznek hősökké a filmvásznon és előtte. Erőteljes atmoszféra születik egyszerű trükkökből, amiknek még a titkait is megtudjuk.

Az Auw!to c. multimédiás performansz a filmforgatások kulisszái mögötti titokzatos világba kalauzol. A történet egy asztalon játszódik és a forgatókönyv szerint Senki (vagyis két ujj) ellop egy autót, majd egy balesetben összeütközik – saját magával, vagy talán mással, itt semmi sem biztos csak az abszurditás.

Ebben a produkcióban egyszerre lehetünk szemtanúi a filmkészítés folyamatának és az élőben születő mozgóképek azonnali vetítésének. A nézők változatos kelléktárral és három videokamerával felszerelt mini filmstúdióban foglalhatnak helyet, ahol egy autóbaleset képkockái a film rendezőjének és a zeneszerzőjének instrukciói révén előttük állnak össze egy történetté.

A FLY„fejben forgó”, rövid, pörgős, vicces és drámai Űrodüsszeia egy tál csirkelevesről, a lidércnyomások súlytalanságáról, létezésünk köldökzsinórjáról, Ádám almájáról és az oxigénhiányról. Szereplői egy operatőr és egy zenész, kellékei különböző díszletelemek. Főhőse a végzettel találja szemben magát az általa készített leves világegyetemében.

A Bootegy Antonov 2-es típusú repülőgépben játszódik, aminek hiányzik az orra és a szárnyai. Valódi színháztörténeti kincs: a Dogtroep utolsó, Vincent de Rooij által rendezett előadásában zuhant le, s szolgált egy abszurd „színházi” happening díszletelemeként. A Boot c. előadásban egy abszurd szárnyas oltárrá változik, ahol különféle látványosságok és váratlan események történnek. Ez az extrémitásokról szóló metaforikus performansz a magaslat és mélység, a remény és szorongás, az illúzió és vallásos (tév)hit kérdésköreit járja körbe és arra keresi a választ, hogy vajon kinek az Istene határozza meg a sorsunkat.

Ellentétben Vincent de Rooij és Lakatos Csilla korábbi produkcióival, ebben az előadásban nincsenek vizuális manipulációk és videós trükkök – a hangsúly a színpadi játékon, a jelenetváltozásokon és az optikai illúziókon van. És persze a nem mindennapi előadótéren...

Facebook

https://www.facebook.com/events/540617066047224/?fref=ts

Honlap

http://www.trafo.hu/hu-HU/boat-auwto-fly

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.