KOREAI FILMFESZTIVÁL

2014.11.03. 15:39 Módosítva: 2014.11.03. 17:05
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
November 10 és 15. között hetedik alkalommal, négy helyszínen kerül megrendezésre a szakma és a közönség köreiben is rendkívül nagy sikernek örvendő Koreai Filmfesztivál.

Az idei Koreai Filmfesztiválon a magyar néző számára különleges hangulati világot sugárzó, érzelemgazdag és szuggesztív koreai filmgyártás legjobbjai közül 23 alkotása lesz látható, eredeti nyelven magyar felirattal és természetesen ingyenesen. A vetítéseket koreai és magyar rendezők kötetlen beszélgetése, közönségtalálkozó, illetve magyar filmkritikusok koreai filmiparral kapcsolatos beszélgetős estje is kiegészíti. Budapesten az Uránia Filmszínház és az Örökmozgó Filmmúzeum, míg Szegeden a Belvárosi Mozi, Pécsen a Civil Közösségek Háza ad otthont a rendezvénynek. A fesztivál ideje alatt a főszervező Koreai Kulturális Központ is több művészeti előadással kedveskedik az érdeklődőknek 12. kerületi intézményében.

A filmhét tematikája és a bemutatásra kerülő filmek mondanivalója a koreai emberek világát meghatározó jelképek köré épül. Hétfő a Hold, a gazdagság, nőiesség, életerő; kedd a tűz, a küzdelem, a háború; szerda a víz, az élet forrása, de egyben a pusztítás; csütörtök a fa, az élet oltalmazása, az otthon, a művészi inspiráció; péntek a fém, és egyben a fémből készült fegyvereket elpusztító béke őrzőjeként is ismert mítikus állat, a Bulgasari napja. Már a nyitó napon ízelítőt kaphatunk a sajátos koreai rendezői felfogásból, illetve képi világból Az egy másik világban, a Sunny és a Felszabadítom a csajom című filmek kapcsán. Az egy másik világban különlegessége, hogy a jelenetek rendszerint a forgatás reggelén íródtak, és a rendező nagy hangsúlyt fektetett a színészek improvizációs tehetségének bemutatására. A film hangulatát az ismert francia színésznő, Isabelle Huppert és a koreai szereplők harmonikus összjátéka határozza meg. Hong Sang-soo alkotása 2012-ben a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos válogatásának része volt.A Koreai-félsziget a világ egyik legforróbb pontja politikai, katonai értelemben. A folyamatos feszültség és készenléti állapot a filmipar számára is állandó témát jelent. Kedden egy igaz történet alapján készült alkotás az Együtt- hajrá Korea! is megtekintehtő lesz, mely Észak- és Dél-Korea első egyesült asztalitenisz csapatáról szól.

Szerdán a vetítővászonra kerülő művek a víz témakörét járják körbe, természetesen a koreai emberek érzelemvilágával gazdagítva. A Ködbe veszve című film közben egy hátborzongató thrillerben érezhetik magukat a nézők. A történet az észak-koreai és kínai illegális bevándorlók megpróbáltatásait mutatja be, ahogy teherhajón próbálnak eljutni Dél-Koreába. A magyar filmszínházakban először látható Anyám, a Sellő című alkotás a koreai filmek legjobb hagyományait ötvözi, melynek főhőse a filmben nyújtott alakításáért 2011-ben elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat Cannes-ban.A csütörtöki napon rövid és egész estét betöltő filmek is bemutatásra kerülnek. A számos alkotásból a Lee Jeong-bum rendezte Bácsi külön kiemelendő. Az izgalmas akciófilmben Cha Tae-shik, a korábbi titkos ügynök csendes életet él, aki csak a kábítószerfüggő anyjával élő szomszéd kislánynak tud megnyílni. Azonban életébe új fordulatot hoz, amikor a kislány bajba kerül. A keddi és csütörtöki napokon a vetítések kiegészítéseként Jung Yeon-Joo színésznővel, a Vendég című rövid film főszereplőjével közönségtalalkozón vehetnek részt az érdeklődők.

A péntek a dráma és az akció jegyében telik. Az egyik legfigyelemreméltóbb háborús akciófilm a Frontvonal, melynek történetében a koreai háború vége előtt az észak- és dél-koreai csapatok új határt akarnak felállítani, az „Aerok” frontvonalat. A film a koreai háború utolsó napját mutatja be, melyet soha nem jegyeztek fel. A vetítés után a nézők részt vehetnek egy kötetlen beszélgetésen a dél-koreai és magyar filmművészetről, ahol a Mi lányunk rendezője, Min Young-geun és Pálfi György, a Szabadesés megalkotója is jelen lesz.

További információ: koreaifilm.hu

A cikk szerzője: Pálffy Dóra

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.