Két év alatt több mint 1900 támogatott a Nemzeti Kiválóság Program keretében

2014.12.01. 15:06 Módosítva: 2014.12.05. 11:32
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Nemzeti Kiválóság Program | Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos és konvergencia program

A hazai hallgatói, oktatói és kutatói szférát támogató, valamint a külföldön tevékenykedő kutatókat hazahívó Nemzeti Kiválóság Program 2012-ben indult, célja a tehetséges hallgatók és kutatók számára támogatást nyújtó pályázati és támogatási konstrukció létrehozása és működtetése.

A program egy országos és egy konvergencia-régióra vonatkozó kiemelt projektből áll. Az országos program keretében elsősorban a Budapesten és Pest megyében működő felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói és kutatói, míg a konvergencia régióban a vidéki egyetemekről érkező hallgatók, oktatók és kutatók nyújthattak be pályázatot. Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a projektgazda Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal közreműködésével megvalósuló kiemelt projektek összköltségvetése 6,75 milliárd Ft, melyből az országos programra jutó forrás 1 milliárd Ft, a konvergencia programra eső rész pedig 5,75 milliárd Ft. Az ösztöndíjak havi összege 100 000 Ft és 1 000 000 Ft között változik célcsoporttól függően, a támogatás időtartama 2-24 hónapig terjed.

2012 májusában jelent meg az első pályázati felhívás, eddig összesen 61 pályázati kiírás zárult le. A program pályázati felhívásaira közel 5400 pályázat érkezett be, ebből 1915 pályázó nyert támogatást, melyből 452 fő mesterszakos hallgató, 485 fő doktorandusz, 348 fő doktorjelölt, 494 fő fiatal oktató-kutató, valamint 136 fő tapasztalt oktató-kutató.

A támogatottak jelentős részét, több mint 60%-át jellemzően a harminc év alatti hallgatók és oktató-kutatók teszik ki. A legtöbb nyertes pályázat, közel 600 a Debreceni Egyetemről érkezett, de a Szegedi Tudományegyetemről és a Pécsi Tudományegyetemről is jelentős számú pályázatot támogat a Program.

A Program minden tudományterület felé nyitott, azonban illeszkedve az Innovatív Unió kezdeményezésében megfogalmazott tagállami feladatokhoz, kiemelten támogatja a műszaki- és természettudományok, a matematika és élettudományok területéről érkező pályázatokat.

A Program keretében elért kutatási eredmények közérthető továbbítása, valamint a tudományos életpálya vonzóvá tétele kiemelt jelentőséggel bírt az elmúlt két évben. A Program által rendezett konferenciák és különböző eseményeken való megjelenések mellett ezt a célt szolgálja a projekt honlapja, Facebook oldala és YouTube csatornája is, ahol többek között a program kutatói portréfilmjei is megtalálhatóak.

A cikk forrása: Nemzeti Kiválóság Program

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.