Adminisztráció, mint csodafegyver?

2014.12.11. 14:45 Módosítva: 2014.12.12. 09:25
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Hatékony eszköz lehet az áfacsalások visszaszorításában az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer. Kis szállítmányt is jelenteni kell a NAV-nak, ha az áru kockázatosnak minősül!

Januártól a kamionok be- és kirakodása sem kezdődhet meg, amíg azt a NAV nem engedélyezi. Kockázatosnak minősített termékeknél jóval kisebb – akár személyautónyi – szállítmányt is jelenteni kell a hatóságnak, méghozzá legalább három alkalommal szállítmányonként – így rendelkezik az adócsomag részeként bevezetett elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKAER).

Az adóhatóság által működtetett rendszertől az áfacsalások visszaszorítását remélik, mert az a fuvar el sem indulhat, amelynek valamennyi fontos adatával (indulás helye, ideje, szállított termékek, érkezés helye és ideje, feladó és fogadó cégek neve, teherautó rendszáma) nincs tisztában a NAV.

A teherautókat – szállítmányostól, sofőröstől és EKAER-számostól – az adóhatóság emberei ellenőrzik. EKAER-szám hiánya esetén a szállítmány igazolatlan eredetűnek számít, amit az áru értékének 40 százalékát kitevő mulasztási bírság terhel; ennek biztosítékaként a NAV az egész árukészletet lefoglalhatja.

A fent említett szabályozások részleteit – csakúgy, mint az adócsomag egészét – pontosan megismerheti a méltán népszerű ADÓ-kódexből, amely idén is elsőként közölte az adótörvények egységes szerkezetű, következő évtől hatályos szövegét, valamint a megváltozott jogszabályrészekhez fűzött magyarázatokat.

Az adótörvényeket és a változások részletes magyarázatait is tartalmazó két kiadványt, valamint a társadalombiztosítási törvényeket és a számviteli törvényt tartalmazó jövő év eleji lapszámokat együtt, csomagban is meg lehet rendelni. Kétféle konstrukció közül választhatnak az előfizetők: az ADÓTÖRVÉNYEK 2015 csomagot 20%, illetve az  ADÓ-TB-SZÁMVITEL 2015 csomagot 30% kedvezménnyel vásárolhatják meg!

Mindkét csomag megrendelése esetén különleges kiadvánnyal kedveskedünk Önnek: az ADÓ- kódex VACSORA-kódex című gasztronómiai különszámával, amelyben több mint 40 ellenállhatatlan receptet kínálunk.

Adózási témában további aktualitásokat, érdekességeket talál az ADO.HU oldalon!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.