2015.01.09. 14:03 Módosítva: 2015.01.09. 14:48
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Magyar Művészeti Akadémia székházaként működő Pesti Vigadó idén ünnepli megnyitásának 150. évfordulóját, amelyre a köztestület „150 éves a Vigadó” programsorozatával készül.

Az első nyilvános táncmulatságot 1865 januárjában tartották a Feszl Frigyes tervezte épületben, amit majd csak egy hónap elteltével, február végén adtak át hivatalosan a város számára. Az épület elődjét, a Redoute-ot és a Vigadót is a táncmulatságok helyszínéül szánták alkotóik, hiszen akkoriban nem volt Pest városának megfelelő méretű bálterme, amelyet a Vigadó megnyitása az 1865. évi báli szezon nyitányára megoldott. A többfunkciós alkalmazhatóság természetesen már az első években előnyt jelentett – rövid időn belül a kor legsikeresebb nemzetközi zeneszerzői is felléptek a Díszteremben, öregbítve a Vigadó és Magyarország hírnevét.

A ma is összművészeti központként működő Vigadóban, Európában egyedüliként hat művészeti ág egy napon, egy időben lehet jelen. Az épületben a történelmi terek mellett rendelkezésre állnak azok a produkciós helyszínek is – konferenciaterem, koncertterem, kiállító helyiségek, könyvtár, Kamaraszínház terem –, amelyeknek köszönhetően a magas színvonalú műemléki helyreállítás után a Vigadó újra beléphetett a főváros és az ország legfontosabb kulturális színterei közé.

A Magyar Művészeti Akadémia büszke arra, hogy a jubileumhoz kötődően hozzájárulhat a Vigadó gazdag múltjának öregbítéséhez. Ahogyan 1865-ben egy hónapon keresztül ünnepelték a megnyitást, úgy erre emlékezve idén a köztestület is ezen időszakban készül az átadás kerek évfordulójának megünneplésére.

Koncertjei valódi csemegék: január 18-án a Magyar Zongorás Négyes játszik, február 17-én a Honvéd Férfikar ad hangversenyt Liszt, Európa vándora címmel, majd február 19-én a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertje következik. A Vigadó színházi előadásai közül január 23-án a Kripli Mari, Lázár Kati Jászai Mari estje igazi időutazás, ahogyan A Szkalla lányok is, amely február 18-án látható a színpadon. Tamás Menyhért darabja, a Mikes február 20-án várja színházi közönségét. A sorozathoz január 13-ától Kemény Henrik-, majd február 10-étől a „100 éves a magyar animáció” kiállítás kapcsolódik.

Látogasson el a Vigadóba, legyen részese eseményeinek, programjainak!

Bővebb információ:

http://vigado.hu/kezdolap/-/program/1/10184/150-eves-a-vigado

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.