Nem mindegy, mit választunk: jelentős eltérések lehetnek a cafeteriában

2015.03.10. 15:29
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Idén is népszerű lesz a SZÉP kártya – derült ki az OTP Pénztárszolgáltató kutatásából. Jó hír, hogy az új adójogszabályok értelmében ez a cafeteriaelem továbbra is kedvező feltételek mellett adható a munkavállalók részére. A SZÉP kártyák folyamatos növekedése is igazolja, hogy a munkavállalók megszerették, megszokták és használják ezt a juttatási formát.

Fontos változások a béren kívüli juttatások rendszerében

2015. január 1-jén hatályba lépett az új adótörvény, ami a cafeteriaelemek adózását érintő fontos változásokat tartalmaz. A munkáltatók legfeljebb 200000 forintig adhatnak kedvezményes feltételek mellett béren kívüli juttatásokat, ez alól azonban kivétel a SZÉP kártya, amely 450000 forintig biztosítható kedvezményesen. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú cafeteriaelem mellett döntünk az idei évben. Az OTP Pénztárszolgáltató által - 1000 fő bevonásával - készíttetett reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy a SZÉP kártya növeli a dolgozók munkahelyi elégedettségét.

Az OTP SZÉP kártya évek óta az egyik legkedveltebb béren kívüli juttatási forma, amely a tavaly is a belföldi turizmus és vendéglátás motorja volt. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a plasztik kártyára töltött összeggel sokféle szolgáltatás igénybe vehető, a kártyabirtokosok több mint 25 ezer elfogadóhely közül választhatnak.

Az OTP SZÉP kártya a kezdetek óta piacvezető

A SZÉP kártyát elsőként az OTP Bank vezette be, piacvezető szerepe pedig azóta is töretlen.

„A tavaly összesen 55 milliárd forintnyi felöltés érkezett az OTP SZÉP kártyákra, a kártyabirtokosok száma pedig 810 ezer fölé emelkedett – ez több mint 10 százalékos bővülést jelent 2013-hoz képest. 2008-ban mi vezettük be elsőként ezt a béren kívüli juttatási formát, azzal a céllal, hogy a magyar dolgozóknak egy széleskörűen és egyszerűen használható eszközt adjunk pihenéshez és szórakozáshoz. Népszerűségét pont ennek köszönheti: OTP SZÉP kártyával nem csak a szállásunkat vagy étkezésünket fizethetjük, hanem különböző kulturális és sport programok közül is válogathatunk országszerte” – mondta el Gál Tamás, az OTP Bank cafeteria szolgáltatás vezetője.

Közeledik a tavasz, jönnek a hosszú hétvégék. Ilyenkor szívesen utaznak az emberek vidékre egy kicsit kikapcsolódni, amit sok esetben SZÉP kártyával is fizethető. Érdemes azonban időben lépni, mert a jobb szálláshelyek hamar betelnek. Használják ki a meglévő SZÉP kártya feltöltésüket, főképpen, ha 2013-as feltöltésről van szó. Ezek ugyanis május 31-én lejárnak.

Idén március 15-e és november 1-je is vasárnapra esik, így két munkaszüneti napot bukunk. Május 1-je viszont péntek, így az 3 napos hétvégének számít, hasonlóan október 23-hoz. Augusztus 20-a idén csütörtök, amikor a pénteki pihenőnappal megtoldva 4 napos hétvégét kapunk. Idén is hosszú - bár 2014-hez képest egy nappal rövidebb - lesz a karácsony: december 24-e ugyanis csütörtökre esik. Természetesen hosszú hétvégének számítanak az egyházi ünnepnapok is: Húsvét (április 4-6); Pünkösd (május 23-25).
A kártya érvényessége a kibocsátás időpontjától számított 5 év. Sajnos még mindig akadnak olyanok, akik nem tudják, hogy ez nem egyezik meg a különböző időpontokban a kártyára töltött egyenlegek lejárati határidejével. Ez ugyanis minden kártyára utalt összeg esetében a feltöltés évét követő második naptári év május 31. Vagyis egy 2014. november 8-án a SZÉP kártyára feltöltött összeg legfeljebb 2016. május 31-ig használható fel. Idén május 31-én pedig a 2013-as juttatások járnak majd le.
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.