Létezik biztonságos befektetés egyáltalán?

2015.03.16. 15:27 Módosítva: 2015.03.17. 13:44
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Számos olyan befektetési-megtakarítási lehetőség van a piacon, amely nemcsak alacsony kockázatú, de a betéteknél magasabb hozamot is biztosít, és természetesen a pénzintézetek között is vannak különbségek.

Amikor egy brókercég vagy pénzintézet bajba jut, természetes, hogy ideig-óráig a piac többi szereplőjével szemben is megcsappan a bizalom, sokan féltik a megtakarításaikat, befektetéseiket. Számos olyan megtakarítási lehetőség van azonban a piacon, amely nemcsak alacsony kockázatú, de emellett a betéteknél magasabb hozamot is biztosít, és természetesen a pénzintézetek között is vannak különbségek. Kevesen tudják, de múlt év decembere óta a Takarékoknál elhelyezett megtakarításokat Magyarországon egyedülálló módón kettős betétvédelmi rendszer védi. Az alacsony kockázatú megtakarítási lehetőségekről Farkas Róbertet, a Takarékbank Pénz-és Tőkepiaci Üzletágának Igazgatóját kérdeztük.

Léteznek olyan pénzügyi termékek, befektetések, amelyek esetén biztonságban tudhatjuk a pénzünket?

A legalacsonyabb kockázattal járó megtakarítási formának az állampapírokat- és bankbetéteket tekinthetjük. Az állampapírok esetén az állam maga vállal garanciát befektetett pénzünkért, míg ha betétbe tesszük megtakarításunkat a törvények szerint az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig biztosítja pénzünket. A takarékoknál elhelyezett betétek esetében 2014 decembere óta az ügyfelek betéteiért OBA mellett a takarékok saját Tőkefedezeti Alapja is helyt áll. Ez azt jelenti, hogy bármekkora összeget is helyezünk el egy takarékban, pénzünk gyakorlatilag 100 százalékos biztonságban van. Az integrált takarékok mögött ráadásul ma már 300 milliárd forintnyi tőke áll, ami kellő intézményi garanciát is jelent.

A betéteken azonban manapság elég alacsony kamatot lehet csak elérni. Van olyan megtakarítás, ami biztonságos, de a betétinél magasabb hozamot kínál

Mind a rövid, mind a hosszú távú megtakarítási termékek között vannak ilyenek. Az állampapírok közül az egyéves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) jelenlegi sorozata évi 3,00% hozamot ígér. Ezt a terméket már kisebb összegek esetén is megéri választani. Ez már versenyképes lehet a betéteken elérhető hozamokkal. A hosszabb befektetési időtávban gondolkodó ügyfelek számára vonzó hozama miatt – öt évig infláció plusz 4,00 %– a 2020 I- jelű Prémium Magyar Államkötvény szintén kiváló választás lehet.

Sokan nem tudják, hogy hol vásárolhatnak állampapírokat, vagy egyéb értékpapírokat? Mi erre a legegyszerűbb megoldás?

Az állampapírokat és az egyéb értékpapírokat a forgalmazókon keresztül lehet megvásárolni. A takarékszövetkezetek például az ország közel ezer pontján kínálnak állampapírokat és alacsony vagy mérsékelt kockázatú befektetési jegyeket. Ráadásul az ügyfelek ma már bármely takaréknál intézhetik befektetési megbízásaikat, nemcsak annál a takaréknál, ahol befektetéseiket eredetileg elhelyezték, vagy értékpapírszámlájukat megnyitották.

A legegyszerűbb, ha besétálunk egy takarékba és nyitunk egy értékpapírszámlát. Ezt követően akár otthonról, internetes felületen keresztül is adhatunk-vehetünk értékpapírokat. Ha ehhez nem érezzük elég felkészültnek magunkat, akkor az ügyintézőn keresztül is intézhetjük befektetési megbízásainkat.

A befektetésekkel most ismerkedő, de bátrabb ügyfeleknek milyen a betéteknél magasabb hozamot ígérő befektetési terméket ajánlana?

Az egyik legnépszerűbb befektetési termék a takarékok kínálatában a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap, amely a piacon elérhető hasonló termékekkel versenyképes hozamot biztosít majd. Az ingatlanalapok most kiváló befektetési célpontokat találhatnak, mert a gazdasági válság miatt egyre inkább élénkül mind a bérlői, mind pedig a befektetői kereslet, így az emelkedő ingatlanbérleti díjak hosszabb távon is biztosítják a stabil, kedvező hozamot. A Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap befektetési célpontjai olyan stabil jövedelmet biztosító magyarországi ingatlanok, amelyek kiváló műszaki állapotban vannak, kedvező földrajzi elhelyezkedésűek és hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkeznek. Az Alap az ingatlanok mellett biztonságos pénzpiaci eszközökbe fektet. Az Alap a TakarékInvest Nyugdíj-előtakarékossági Számlán és Adófaragó Befektetési Számlán is elhelyezhető, amellyel adóelőnyök és EHO-mentesség érhető el.

További részletek: www.takarekinvest.hu

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek befektetési tanácsadásnak, vagy adótanácsadásnak, a célja kizárólag a figyelem felkeltése.

A hozamokra vonatkozó megállapítások a normál piaci viszonyok melletti teljesítményt jelzik, de nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre. Befektetési döntései meghozatala előtt kérjük, figyelmesen tanulmányozza át a további feltételeket és részleteket tartalmazó dokumentumokat, a Kincstári Takarékjegy Plusz, valamint a Prémium Magyar Államkötvények Ismertetőjét és az adott értékpapír-sorozatra vonatkozó Nyilvános Ajánlattételét, valamint a Takarékbank Zrt. befektetési szolgáltatási tevékenységre és kiegészítő szolgáltatásokra vonatkozó Üzletszabályzatát, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap esetében a vonatkozó Kiemelt Befektetői Információkat, az Alap Tájékoztatóját és Kezelési Szabályzatát. Tájékozódjon a Kezelési Szabályzatban a befektetési politikáról, a forgalmazási költségekről (vétel, tartás, eladás), az adózási szabályokról, valamint az Alap Tájékoztatójában a befektetés lehetséges kockázatairól!

A Kincstári Takarékjegy Plusz, illetve a Prémium Magyar Állampapír Plusz Ismertetője és az adott értékpapír-sorozatra vonatkozó Nyilvános ajánlattétel elérhető a www.takarekinvest.hu honlapon, az értékesítésbe bevont Szövetkezeti Hitelintézetek ügyfélfogadási helyein, valamint az ÁKK Zrt. honlapján (www.akk.hu és www.allampapir.hu) és a www.kozzetetelek.hu honlapon.

A Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről, befektetés lehetséges kockázatairól, illetve az Alap lehetséges hozamairól, az Alapot érintő fontosabb piaci eseményekről részletesen tájékozódjon a forgalmazó honlapján (www.takarekbank.hu), az alap értékesítésébe bevont Szövetkezeti Hitelintézetek értékesítési helyein, illetve az Alapkezelő internetes oldalán (www.diofalapkezelo.hu) megtalálható hivatalos tájékoztatóból, kezelési szabályzatból, kiemelt befektetői információkból és a havi portfolió jelentésből.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.