A világ legfájdalmasabb kiállítása

2015.03.23. 11:42 Módosítva: 2015.03.25. 09:59
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
No pain no game címmel látható a /////////fur//// alkotópáros interaktív, meghökkentő és kétséget kizáróan szórakoztató kiállítása a Ludwig Múzeumban egészen május 10-ig.

Egy számítógépes játék, amely valódi fájdalommal büntet, ha hibázunk. A legkisebb társadalmi hálózat a világon. Aktív golyók, amiket az emberi énekhang irányít. Egy flipper, aminek acélgolyói a játékos szemmagasságában robognak. Csupa a művészet és a pszichológiai kísérlet határmezsgyéjén mozgó játék-installáció, amely kizökkenti a gyanútlan látogatót a komfortzónájából.

A Goethe Intézet felkérésére a JÁTÉKÖSZTÖN! projekt keretében kidolgozott, 2016-ig számos európai városban látható kiállítást jegyző /////////fur//// név mögött két médiaművész-médiakritikus, számítógépes játéktervező, Volker Morawe és Tilman Reiff áll.

A két gadgetművész olyan alternatív felhasználói felületeket hoz létre, amelyekben intenzív ember-gép-ember találkozás valósul meg. Már 2001 óta feszegetik, nem mindig óvatosan, a határokat ember és kütyü között, hol jelentős elismeréseket söpörve be, hol a kritikák kereszttüzében állva.

A legtöbb vitát kiváltó munka, a PainStation egyfajta modern párbaj műalkotás: a világ első számítógépes játéka, amely nem csupán vizuálisan jeleníti meg a fájdalmat, de valódi fizikai fájdalmat is okoz. „Azon gondolkodtunk, mi lenne, ha egy számítógépes játék valódi fájdalmat okozna, és ez mit eredményezne a felhasználónál” – mondja a nemrég Budapesten járt Morawe, aki szerint a párosnak elege lett abból, hogy a virtuális térben a játékosok extrém mértékű erőszakot tapasztalhatnak meg, miközben sohasem szembesülnek annak következményeivel.

Bár a többi bemutatott munka kevésbé drasztikus, a közös bennük az, hogy ha csak passzív nézőként viszonyul hozzájuk a látogató, nem fogja tudni teljes mértékben átélni és megtapasztalni azt a közvetlen, játékos, humoros kapcsolatot, amely ember és gép között létrejöhet. Ilyen például a mai közösségi hálózatok kritikáját kézzelfoghatóan bemutató facebox. A világ legkisebb közösségi hálózataként elhíresült játék két ismeretlen ember között alakít ki pillanatok alatt intim, rendkívül közeli viszonyt. „Mindenki tudja, hogy abszurd és lehetetlen, hogy ezernyi barátunk van a neten. Egyszerűen nem ismerhetsz ennyi embert” – állítja Morawe. 

Bár a május 10-éig Budapesten látható alkotásoknak komoly üzenete van, a /////////fur//// nem veszi véresen komolyan magát. „Csináljunk valamit, ami szórakoztat, vicces, és még változásra is ösztönöz” – fogalmazza meg a mottót a páros, akik azt állítják, nem számítanak klasszikus értelemben vett művésznek, inkább szórakoztató gépeket gyártanak. Nekünk pedig nincs más dolgunk, csak önfeledten játszani. 

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.