Százéves házak között sétálva

2015.04.17. 13:03 Módosítva: 2015.04.17. 17:19
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Nincs benne semmi különös, teljesen átlagos ház – a legtöbbször ezzel mentegetőznek a száz éves épületek lakói. A Budapest100 idén ötödször győzi meg a városlakókat arról, hogy minden ház érdekes.

Titokzatos udvarok nyílnak meg, izgalmas történetek elevenednek fel április 18-án és 19-én, a 100 éves házak nyitott hétvégéjén. Podmaniczky László báró egykori palotájának belső kertjét a lakók gondosan ápolják a Bródy Sándor utca 17-ben. Szombaton 11-től helytörténeti séta indul, ahol az is kiderül, miért éppen itt építtetett magának házat az egykori Császári és Királyi kamarás. Itt éltutolsó éveiben Kádár Béla festőművész, akinek emléktábláját a lakók most közösen szeretnék helyreállítani.

A magyar származású Amrita Sher-Gil szülőházban, a Szilágyi Dezső tér 4-ben a híres és gyönyörű festőművésznőről lesz előadás, az itt lakó építész a házat és környékét is bemutatja.

Száz éve élnek a Szirtes út 5/b-ben a gellérthegyi villa építtetőjének családtagjai. A legfiatalabb generáció most kiállításon mutatja be a ház történetét. A II.világháborút egy személyes naplóból rendezett tárlat idézi meg. A lakók málnaszörppel és finom falatokkal is készülnek.

Bárczy István, a híres főpolgármester építtette a III. kerületi Miklós tér és Sorompó utca sarkán álló, „lecsapott” sarkú bérházat. Az óbudai épület történetét kiállítás mutatja be.

A Budapest100 küldetésének tekinti, hogy felhívja a városlakók figyelmét az épített környezetünk értékeire. A rendezvény épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, összetartó lakóközösségek formálódását ösztönzi. Utóbbinak több sikeres példájával is találkozhatnak április 18-án és 19-én a városban.

A Budapest100 elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.

A Budapest100 hétvégéjének teljes és részletes programja itt érhető el: http://www.budapest100.hu/programok/programok_2015

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.