Liszt álma valósággá válik

2015.04.21. 15:11
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az olasz filmsztár, Chiara Muti elő narrációjával, modern fénytechnikával és multimédiás vetítéssel kísérve mutatják be Liszt Dante-szimfóniáját április 24-én a Müpában.

Dante Isteni színjátéka az európai kultúra egyik alapköve. Nem véletlen tehát, hogy megjelenése óta számtalan irodalmi, képzőművészeti és zenei alkotás reflektál rá. Olaszországban 2002-ben „Liszt, Dante és Doré – az Isteni színjáték zenében, versben és festészetben” címmel jött létre egy összművészeti produkció, amelyet nagy sikerrel mutattak be a Ravennai Fesztiválon, Rómában és a Veronai Arénában is. Három évvel később Vittorio Bresciani vezetésével az előadás tartalmában és technikájában is megújult. Ezt a lélegzetelállító audiovizuális utazást, a DanteXperience-t láthatja most a magyar közönség április 24-én a Müpában a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A MÁV Szimfonikus Zenekart az előadás művészeti vezetője, Vittorio Bresciani vezényli, akit zongoristaként Olaszországban az egyik legjobb Liszt-előadónak tartanak. Az előadás narrátora pedig Riccardo Muti lánya, a színházi és filmszínésznőként ismert Chiara Muti lesz.

Az előadás két, Dante Isteni színjátéka által inspirált műre épül. Csajkovszkij csupán három hét alatt komponálta meg Francesca da Rimini című zenekari fantáziáját. A szerző a partitúra kéziratában hosszú prózaszövegben meséli el a szerelmi történetet, ez lett az alapja annak a programleírásnak, melyet a premier közönsége vehetett kézbe. Sokak szerint Csajkovszkij ezzel a művével került legközelebb Liszt Ferenc szimfonikus költeményeinek világához, s ahhoz a jellegzetes liszti hanghoz, mely a túlvilágot vagy a poklot oly érzékien jeleníti meg. Ez a hang Liszt darabjai közül leginkább a Dante-szonátára, a Haláltáncra, valamint az április 24-én is hallható Dante-szimfóniára jellemző. Liszt Ferenc már a mű drezdai premierje előtt azt tervezte, hogy a szimfónia egyes részleteihez különböző illusztrációkat vetít. A rajzok elkészítése Bonaventura Genelli grafikusra várt. Huszonhét képet tervezett, ám a bemutatón végül nem került sor a "multimediális" álom megvalósítására. Néhány évvel később Liszt és a fiatal Camille Saint-Saëns a híres festő, Gustave Doré párizsi lakásán, két zongorán előadta a Dante-szimfóniát, a két zenészóriás zongorajátéka ihlette meg a festőt, aki később elkészítette világhírű illusztráció sorozatát.

Liszt egykori álma, másfél évszázaddal később, végre valóra válik: a Müpa színpadán különleges fény-és vetítéstechnikával, Doré festményeivel, Chiara Muti tolmácsolásában és Liszt monumentális művén keresztül Dante Isteni színjátéka a 21. századi közönségnek szól.

Liszt - Dante Symphony , Vittorio Bresciani at Moscow Cajkovskij Hall - Inferno part 1:

DanteXperience

2015. április 24. péntek 19:30 — 22:00, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vezényel: Vittorio Bresciani

Közreműködők: Chiara Muti – narrátor, MÁV Szimfonikus Zenekar, Angelica Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna)

Alkotók: Vittorio Bresciani - látvány, művészeti vezető, Gianluca Brigo - a látványtervező munkatársa

További információ: https://www.mupa.hu/program/dantexperience-2015-04-24_19-30-bbnh

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.