5. TeSzedd! - Vedd fel a kesztyűt!

2015.05.06. 11:13 Módosítva: 2015.05.06. 13:01
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Idén május 15-17. között rendezik meg Magyarország legnagyobb önkéntes szemétgyűjtő akcióját. A TeSzedd!-re várják azokat is, akik nem regisztráltak előre, de részt vennének az országtisztításban.

Az elmúlt fél évtized bebizonyította, hogy a jó ügy érdekében rengetegen fognak össze. Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) által szervezett TeSzedd! akció keretében kicsik és nagyok gyűjtik együtt a szemetet szerte az országban. Az önkéntesek évről évre több területet tisztítanak meg az eldobált, illegális módon lerakott szeméttől. A résztvevők közterületeken, parkokban, erdőkben tevékenykednek.

A TeSzedd! akció célja a szemetes helyek felszámolása mellett alapvetően a társadalmi szemléletformálás, az emberekben a környezet iránti érzékenység erősítése. A mozgalom szervezői az önkéntes tevékenységet is népszerűsíteni szeretnék, emellett az akciónak közösségépítő szerepe is van.

Várják az önkénteseket az akcióra


Bárkiből lehet TeSzedd!-önkéntes, aki szeretne tenni környezete tisztaságáért. Még akkor is, ha valami miatt nem tudott előzetesen regisztrálni az akció weboldalán. Ez esetben nem kell mást tennie, mint keresni egy távolság és időpont szempontjából is megfelelő helyszínt a TeSzedd! weboldalán, és az akciónapon odaérni a kezdési időpontra.

Fontos, hogy az akció keretében csak háztartási jellegű szemét gyűjthető, tehát elektronikai, műszaki cikkek, illetve fémhulladék, vagy például autógumi nem. Természetesen a biztonság az első: soha ne szedjünk szabad kézzel szemetet! A TeSzedd! résztvevői számára kesztyűket és zsákokat biztosítanak a szervezők.

A szemét elszállításáról is ők gondoskodnak, ehhez a találkozási pont helyi koordinátorának kell jeleznie az akció után a TeSzedd! weboldalán, hogy hol hagyták az önkéntesek az elszállításra váró szemeteszsákokat.

Az érdeklődők bővebb információt az esemény Facebook oldalán, illetve a TeSzedd! weboldalán találhatnak.

A TeSzedd! 2014 számokban:

Regisztrált önkéntesek száma: 118 000 fő – Ha élőláncot alkottak volna az M7-es autópályán, a lánc Budapesttől Siófokig ért volna.

Megtisztított területek száma: 1654 helyszín - Ezt kiegészítette a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében 150 szakaszon megtisztult Országos Kék Kör elnevezésű túraútvonal.

Összegyűjtött szemét mennyisége: 2200 tonna, 8800 m3 - Ez 440 elefánt súlyának felel meg, és 733 kukásautót töltött volna meg.Keretes szöveg.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.