Tudnivalók a Normafa megújításáról

2015.05.12. 14:06 Módosítva: 2015.05.13. 09:44
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
2015. május 17-én a XII. kerületi polgárok helyi népszavazáson dönthetnek a Normafa jövőjéről. A terület rendbetételével kapcsolatban másfél éven keresztül zajlottak az egyeztetések az önkormányzat, a környezetvédők, a civil szervezetek és az itt élők között.

Mi lesz a népszavazás kérdése?

A kérdés egyszerű és egyértelmű lesz: „Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I. 27.) számú határozatában foglaltak szerint?”

A határozat tartalmazza a fő fejlesztési elképzeléseket, amelyeket az alábbiakban foglalunk össze, valamint javasoljuk megnézni ezt a kisfilmet, ami közérthetően mutatja be a koncepciót.

http://www.normafa.info/hu/node/225

A Normafán jelenleg nincs elég parkolóhely, így sokan az erdőben, természetvédelmi területen hagyják az autójukat. A tervek szerint a Síház melletti parkolótól lejjebb elhelyezett, kisebb parkolók épülnek. Így a látogatók a kiépített túraútvonalakon, illetve környezetkímélő buszokkal juthatnak fel a csúcsra. A tervekben szerepel a Fogaskerekű vasút nyomvonalának meghosszabbítása is.

A Normafára érkezők gyakran az autóban hagyják értékeiket, amit a tolvajok könnyen kifigyelnek. Gyakori az autófeltörés, és a közvilágítás hiánya miatt sajnos erőszakos bűncselekmények is előfordultak. A közvilágítás környezetkímélő fejlesztésével, térfigyelő kamerák telepítésével és a felügyelők jelenlétének biztosításával azonban javítható a közbiztonság.

A zsúfoltság miatt gyakoriak a konfliktusok a kerékpárosok, a futók és a kirándulók között. Ezért a tervek között szerepel a túraútvonalak meghosszabbítása, és külön utak kialakítása a futók, túrázók és kerékpárosok számára, hogy mindenki zavartalanul élvezhesse a Normafa szépségét, kímélve annak természeti értékeit.

Mivel a Normafán nincs megfelelő tájékoztatás a terület felfedeznivalóiról, így a látogatók nagy része egy viszonylag szűk területen belül mozog. A tervek szerint létesül egy látogató- és információs pont, miközben információs táblák telepítésére és okostelefonos applikáció fejlesztésére is sor kerül.

Jelenleg a Normafa játszóterei rossz állapotban vannak, elhanyagoltak. Fontos cél, hogy a terület a kisgyermekes szülők számára is vonzó legyen. A tervek alapján ezért több kisebb játszóhely és játszótér épül (akár a jelenlegi, Síház melletti parkoló helyén), és sor kerül az Anna-réti játszótér teljes felújítására is.

A rossz állapotban lévő műemléki épületek, illetve a gyakran feltűnő illegális élelmiszerárusok nem biztosítanak méltó környezetet a Normafához. Ezért a tervekben szerepet kap a lepusztult műemléki épületek helyreállítása és új funkciókkal való megtöltése. Az egykori Lóvasút-végállomás épületébe költözne a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, míg a Fácános területén természetismereti oktatóközpont és erdei iskola létesülhet.

A túrázók, sportolók közül sokan panaszkodnak az alapvető infrastruktúra hiányára. A csomagmegőrzők, öltözők és illemhelyek kialakításával, illetve padok, hulladékgyűjtők kihelyezésével, és a környezetet kímélő, biztonságos tűzrakó helyek telepítésével sokat javulhat a helyzet.

A téli sportolás örömét jelentősen rontja, hogy a Normafán a síelők és szánkózók közös területet használnak. A korábbi, nagyobb szabású elképzelésekkel szemben, a környezetvédelmi hatásvizsgálatok és az egyeztetések alapján mindössze egy pálya részleges (350 méteres) helyreállítása merült fel, amely főként a gyerekek és a hobbisíelők igényeit hivatott szolgálni. Így a szánkózók és a síelők elkülönítésével megszűnnek a gyakori balesetek.

A Normafa természetvédelmi terület, ezért a lakossággal, a civil szervezetekkel, valamint a zöldekkel folytatott egyeztetésekkel párhuzamosan elkészült a független, Natura 2000-es hatásvizsgálat, amely a szigorú, európai uniós környezetvédelmi előírások alapján határozza meg, hogy mit lehet megvalósítani a Normafán. 

Ezek alapján készült a megvalósíthatósági tanulmány első fázisa, amelyre a konkrét tervezés épül. A hatásvizsgálatok és a megvalósíthatósági tanulmány, valamint a határozat, amelyre a népszavazás kérdése irányul sok más fontos információval együtt megtekinthető a www.normafa.info honlapon.

Fontos, hogy a hegyvidékiek éljenek a lehetőséggel, és elmenjenek szavazni 2015. május 17-én, hogy a Normafa esélyt kaphasson a megújulásra.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.