Vizsgálat kockázat- és fájdalommentesen

2015.06.04. 14:13
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Az ultrahang (UH)-vizsgálat teljesen fájdalom- és kockázatmentes eljárás, amely pontos információt ad, és szükség esetén korlátlanul ismételhető. Az egyetlen apró kellemetlenség lehet, hogy a hasi UH-ra éhgyomorral és lehetőleg telt hólyaggal kell érkezni. Abban az esetben is érdemes időt fordítani magunkra, hogy aktuálisan semmiféle problémánk nincs. Hiszen az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár már tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassanak: valóban minden rendben van velünk.

Ultrahang vizsgálat Újpesten és Naphegyen!
Ultrahang vizsgálat Újpesten és Naphegyen!

Ismerjük fel korán a problémát!

Az ultrahang specialisták szerint nem az az igazi gond, ha valakinél kialakul valamilyen betegség, hanem ha későn veszik észre. Általánosan is fontos a korai felismerés, hiszen a nők pajzsmirigybetegsége akár meddőséghez is vezethet, pedig egy 10 perces ultrahang vizsgálat és egy egyszerű labor máris megmutatja a helyes diagnózist. Vagy egy időben elvégzett nyaki ér ultrahang vizsgálat felhívhatja a figyelmet arra, hogy az érelmeszesedés veszélye fenyeget. Egy egyszerű hasi ultrahang vizsgálattal korai fázisban felismerhetőek egyes daganatos megbetegedések.

A daganat keletkezésének folyamatában ugyanis az első lépés csupán egyetlen sejt „megbolondulása”. Mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, minimum 5 év telik el a rosszindulatúságtól függően. Ha kevésbé rosszindulatú elváltozásról van szó, ez az időtartam hosszabb is lehet. Vagyis egy 3-4 milliméteres, még nem tapintható daganatot egy ultrahang-vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, 1 centis elváltozást. Ez pedig jelentősen befolyásolja a kezelést és ezzel összefüggésben az életminőséget.

Tehát mindenképpen érdemes évente egyszer egy kicsit több időt szánni magunkra, az öngondoskodásba fektetett energia később bőségesen megtérül.

Kiemelt kockázatok

Jó tudni, hogy van néhány olyan tényező, amely feltétlenül szükségessé teszi az UH-os nyomon követést.

  • Magas vérnyomással élőknél elengedhetetlen a rendszeres nyaki UH-vizsgálat, amit magas koleszterinszint esetén is érdemes elvégeztetni, hiszen magas koleszterinszint=érelmeszesedés.
  • A kismedencei gyulladások kitűnően diagnosztizálhatóak nőknél hüvelyi-, férfiaknál hasi UH-vizsgálattal.
  • A pajzsmirigy UH-vizsgálattal göbös elváltozásokat, cisztákat, gyulladásos folyamatokat detektálhat a szakember.
  • Ízületi UH-vizsgálatot olyan jellegű baleset után érdemes végeztetni, amikor a röntgen nem mutat ki törést. Egy szalagszakadás ugyanis leghamarabb UH-gal fedezhető fel.

www.oxygenmedical.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.