Lóerők és gigabitek száguldása a Hungaroringen

2015.07.21. 11:43 Módosítva: 2015.07.22. 11:40
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Ismét kulcsfontosságú szerepet kap az Invitel hálózata a FORMULA 1 PIRELLI MAGYAR NAGYDÍJON

Idén harmincadik alkalommal élvezhetik a száguldás szerelmesei a FORMULA 1 PIRELLI MAGYAR NAGYDÍJ 2015 legizgalmasabb pillanatait. Akik nem olyan szerencsések, hogy a mogyoródi versenypályán szurkolják végig a jubileumi esemény három napját, azok az MTVA közvetítésének köszönhetően élvezhetik a szabadedzéseket, az időmérőt, illetve magát a futamot. Mindehhez idén is az Invitel biztosítja az adatkommunikációs hálózatot, melyet olyan világhírű cégek is igénybe vesznek majd, mint az AT&T, a TATA vagy a PCCW.

IT-kulisszatitkok a pályáról

A világszerte milliókat lázba hozó technikai sport rajongói már megszokhatták, hogy a csapatok mérnökei évről évre lenyűgöző újításokkal rukkolnak elő. Nincs ez másképp a versenypálya informatikai hátterének esetében sem.

A köztelevízió még 2013-ban döntött úgy, hogy a korábbi műholdas technológia helyett az Invitel segítségével az igen megbízható és kiemelt sávszélességet biztosító redundáns sötétszálas optikai hálózaton keresztül közvetít a száguldó cirkusz hazai állomásáról, melynek köszönhetően a nézők HD minőségben is élvezhetik a futamot. Az elmúlt két Nagydíj igazolta a döntés helyességét, hiszen azóta sem történt semmilyen fennakadás a szolgáltatásban, és a legemlékezetesebb pillanatok évről évre megszakítás nélkül jutnak el a tévénézők millióinak otthonaiba.

A televíziós közvetítések mellett természetesen a népszerű sport- és hírportálok újságírói is beszámolnak az év egyik legjelentősebb sporteseményéről. Egy időben általában 120-140 újságíró és fotós nyüzsög a bővített WiFi lefedettségű Médiacenter területén, ahol több különböző sávszélességű szimmetrikus internet és WiFi szolgáltatás közül választhatnak, valamint 3 helyszínen összesen 8 munkaállomás is várja őket nyomtatási lehetőséggel, internet hozzáféréssel, valamint teljes körű technikai támogatással.

Több száz szolgáltatás a partnerek részére

Az ideérkező csapatok, szakemberek, sportvezetők, újságírók valamint üzleti partnerek idén összesen 313 infokommunikációs szolgáltatást vesznek igénybe, köztük 89 hangszolgáltatást, továbbá különböző sávszélességű internetszolgáltatásokat.

A 2015-ben megvalósított újításoknak köszönhetően a legnagyobb igényelhető sávszélesség már 10 Gbit/s. Az adatok az Invitel által a Hungaroring területén kiépített, közel 25 kilométer hosszú kábelhálózaton száguldanak végig. A Hungaroring Sport Zrt. partnereként az Invitel 47 darab szimmetrikus internet hozzáférést is biztosít a helyszínen a sajtó munkatársai, illetve a versenyirányításon dolgozó felhasználók igényeinek teljes körű kiszolgálása érdekében.

Bár az Invitel által kiépített info- és telekommunikációs hálózat 2001 óta olajozottan működik, az esetleges váratlan helyzetekre felkészülve az Invitel mérnök csapata – összesen 32 szakemberrel – idén is 24 órás ügyeletet tart a teljes futam alatt, egészen addig, amíg az utolsó kamionok el nem hagyják a boxutcát.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.