Legjobb a legjobbak közt

2015.10.08. 13:46 Módosítva: 2015.10.09. 14:14
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Prima Primissima Díj idén 13. alkalommal tünteti ki a magyar művészet, tudomány és a közélet kiemelkedő teljesítményű kiválóságait

Magyarország egyik legrangosabb díjának a küldetése, hogy olyan példaképeket állítson a társadalom elé, akiknek művészi, szakmai kiválósága, emberi tartása és értékrendje inspirációként szolgálhat a minél magasabb szintű teljesítményhez. A 2003-ban alapított Prima Primissima Díj célja továbbá, hogy a független kitüntető cím adományozásával megőrizze a magyar értelmiség szellemi eredményeit, és hozzájáruljon a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztéséhez és elismeréséhez. 2013-tól Csányi Sándor és az OTP Bank vált a Prima Primissima Alapítvány gondozójává és finanszírozójává. Az OTP Bank számos olyan közösségi kezdeményezést, kulturális eseményt támogat, amelyek társadalmi értéket létrehozva járultak hozzá az emberi kapcsolatok elmélyítéséhez. Emellett a kultúra, a nemzeti értékek megóvása, ápolása és az azt elősegítő kezdeményezések felkarolása is fontos szerepet tölt be a pénzintézet társadalmi szerepvállalásában.

Az elismeréseket 2015-ben is tíz kategóriában – magyar irodalom, magyar színház- és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, illetve magyar zeneművészet – ítélik oda. A tíz kategória harminc jelöltje közül egy-egy Primissimát választanak meg a 2015. december 4-én megrendezésre kerülő Gálaest napján. A díjazottak között összesen 250 millió forintot osztanak ki: a Primák fejenként 5 millió forint, míg a Primissimák 15 millió forint díjazásban részesülnek, valamint megkapják BOLDI szobrászművész alkotását, Az égre törő íjászt.

Az Alapítvány hitvallása szerint legjobbnak lenni azonban nem csupán egy élet munkáját és tapasztalatait felhalmozó ember kiváltsága. Kiemelkedni már korán, különleges tehetséggel is lehet, amelyet szorgalmasan ápolva, a tudást fejlesztve később a jövőt formáló erővé érhet a jól használt adottság. A Prima Primissima Alapítvány és a Junior Prima Díj társalapítói ezért már 2007-óta külön díjjal jutalmazzák azokat a fiatal tehetségeket is, akik a jók között is a legjobbak. Az öt kategóriában – zeneművészet, népművészet, tudomány, színház és sajtó -, odaítélt Junior Prima Díj célja, hogy segítséget és ösztönzést adjon a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok kibontakozásához és szárnyalásához.

A Prima Primissima Díjak mellett 2015-ben is átadják a Közönségdíjat, amelynek díjazottjáról most is a publikum sms-szavazatai döntenek. Szavazni 2015. szeptember 30.-december 3. között lehet, és a legtöbb szavazatot kapott Prima, Demján Sándor által felajánlott, 15 millió forint értékű jutalomban részesül. A szavazók között egy, a Mercedes-Benz Hungária Kft. és a Pappas Auto Magyarország Kft. által felajánlott Mercedes-Benz A-osztály személygépkocsit sorsolnak ki.

A Közönségszavazásról bővebben a Prima Primissima Alapítvány honlapján és Facebook oldalán olvashat. A Junior Prima Díj folyamatosan frissülő híreit a díj az önálló Facebook oldalán követheti.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.