2015.10.17. 09:55 Módosítva: 2020.11.17. 12:59
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A 3 egyperces sokkoló videó azt mutatja be, mi történhet azokkal, akik a cigaretta rabjává váltak. Sokan azt hiszik, hogy ők kivételek, pedig bárki belehalhat a dohányzásba.

Nem színészek, hanem hétköznapi, „valódi” emberek szerepelnek a videóknak és vallanak őszintén arról, hogy tönkretették az egészségüket, az életüket azzal, hogy éveken keresztül erős dohányosok voltak. – nyilatkozta Gui Angéla, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának vezetője.

Éva a forgatás napján tudta meg, hogy a tüdejében maradt két daganat rosszindulatú, de ennek ellenére sem mondta le a felvételt. Sőt, úgy fogalmazott, ha csak egy ember leteszi a cigit a videó hatására, akkor már megérte. A története hatására a forgatócsoport két tagja még aznap kidobta az utolsó doboz cigarettáját.

Mi magyarok sajnos világelsők vagyunk a tüdőrák okozta halálozásban, 21 percenként elveszítünk valakit a cigaretta miatt.

Van segítség azoknak, akik meg akarnak szabadulni káros szenvedélyüktől. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben működik a Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ. Az ingyenesek hívható 06-80-44-20-44 számon képzett pszichológusok és orvosok adnak tanácsot, információt a leszokni vágyóknak, illetve egy körülbelül 2 hónapos telefonon keresztül zajló leszokási programot nyújtanak.

Ezen kívül a http://www.leteszemacigit.hu oldalon is felvilágosítást kaphatnak az érdeklődők.

(A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.)

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.