Közös étkezés a gyerekelhízás ellen

2015.10.30. 13:22 Módosítva: 2015.11.02. 17:52
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Egyedül enni nem jó, mert magányosnak érezhetjük magunkat. A gyerekek esetében nem csak lelki problémát jelenthet az egyedül elfogyasztott étkezések sora, de az elhízás kockázatát is magában rejti

Négyszáz, 4 és 12 év közötti gyereket nevelő magyar édesanya körében végzett reprezentatív kutatást a NESTLÉ AZ EGÉSZSÉGES GYERMEKEKÉRT program keretében a családok étkezési és főzési szokásait vizsgálva. Szakértők szerint ugyanis a szülők és a család étkezési szokásai meghatározóak a gyermekek táplálkozási szokásainak kialakulásában. Ezt a véleményt a kutatás eredménye is megerősítette.

A közös főzés mellett a közös étkezések is segítenek abban, hogy a gyerek táplálkozása a jó szülői példát kövesse. Amennyiben ugyanis egy gyerek rendszeresen kénytelen egyedül étkezni, nagy a veszélye annak, hogy táplálkozása egysíkúvá és egészségtelenné válhat, hiszen nem várható el tőle, hogy képes legyen megítélni, hogy mely élelmiszerek fogyasztása ajánlott számára és melyek azok, amelyek csak ritkán szerepelhetnek az étrendjében.

A megfelelő szülői minta és a jó hangulatú közös étkezések ugyanakkor segíthetnek abban, hogy a gyerekek a szükséges mennyiségben fogyasszanak halat, sovány húsokat, rostokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, valamint teljes értékű gabonából készült péksüteményeket, amelyek jó irányban formálják a gyerekek táplálkozási szokásait. Ez pedig hosszú távon is csökkentheti körükben az elhízás veszélyét.

„Fontos lenne, hogy legalább a napi főétkezések felét együtt költse el a család, különös tekintettel a reggelire, mely nem csak a gyermekek napi energiaszintjét, hanem későbbi kiegyensúlyozott táplálkozásukat is megalapozza” – hangsúlyozza Kiss-Tóth Bernadett, a NESTLÉ dietetikusa.

Olvass többet a témáról itt!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.