Fellélegezhet a Duna

2015.11.30. 14:02 Módosítva: 2015.12.04. 18:14
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Befejeződött az RSD üdülőterületi csatornázás

Lezárult a Ráckevei-Soroksári Duna-ág mentén 14 önkormányzat összefogásával, a part menti sáv 58 kilométer hosszú szakaszán a Duna vízminőségének javítása érdekében végzett környezetvédelmi beruházás.

A KEOP-2.2.1/2F/09-2010-0002 azonosítószámú, “Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág) vízgazdálkodásának, vízminőségének javítása: szennyezőanyagok kivezetése a parti sávból” című beruházást az indokolta, hogy az üdülőterületen összegyűlt tisztítatlan szennyvíz a Duna vízébe szivárgott, mely által olyan biológiai folyamatok indultak el, mely a folyó medrének túlzott eliszaposodását okozta. A csatornázás által az érintett 8474 üdülőingatlan házilag kivitelezett, nem tökéletesen szigetelt szennyvíz-szikkasztója megszűnik, szennyvíz-csatorna hálózat épül ezeken a területeken, ily módon csökken a Duna vizének kémiai és mikrobiológiai terheltsége.

Az üdülőterületi csatornázás egy komplex beruházás egyik eleme, melynek többi három pillére: a dél-pesti szennyvíztisztító telep megtisztította víz átvezetése a Duna fő sodorvonalába, Ráckevei-Soroksári Duna-ág és holtágainak kotrása, az iszap körülbelül negyedének eltávolításával, valamint a tassi zsilip kiegészítő műtárgyainak helyreállítása.

A projekt legfőbb eredményei, hogy a beruházás által a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnak lehetőséget nyújt a regenerálódásra, és emellett egyben környezettudatos gondolkodásra is ösztönzi az üdülőtulajdonosokat. A munkálatoknak köszönhetően mind a lakosság mind az érintett önkormányzatok olyan jelentős lépést tesznek környezetünk megóvásáért, melyre az elmúlt 40 évben nem volt példa.

A beruházás közvetett hatása, hogy az üdülőterületi csatornázás révén az érintett ingatlanok értéke és komfortfokozatuk növekszik, melynek a kistérség számára gazdaság és turizmusélénkítő hatása is lehet.

A beruházás összköltsége: 7 248 649 900 Ft, melyből az Európai Unió által nyújtott megemelt támogatás összege: 6 886 217 405 Ft.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.