Kockás füzet? Na ne vicceljünk: így kell tervezni 2016-ban

Csekkoló szolgáltatás Hirdetés
2015.12.17. 12:52 Módosítva: 2015.12.17. 16:06
Ezt a cikket a(z) Csekkoló szolgáltatás, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Heteken belül új év kezdődik, és a másnaposság kiheverése, a házibuli után maradt romok összetakarítása után jönnek a kötelező újévi fogadalmak is. A fogadalmak pedig egy csomó lehetőséget tartogatnak a pénzügyeinkben is.

Felmérések szerint tízből 4 magyarnak egyáltalán nincs félretett pénze. Pedig akár kisösszegű, de rendszeres megtakarításokkal is megéri elkezdeni; már havi 5-10 ezer forintos megtakarítással is felkészülhetünk egy váratlan kiadásra, vagy biztosíthatjuk gondtalan nyugdíjas éveinket. Az persze élethelyzetenként változó, hogy kinek melyik megtakarítási termék a legjobb választás.

Hogyan kezdjek neki?

A tudatos megtakarítást úgy tudjuk hatékonyan elkezdeni, ha pontosan tisztában vagyunk saját anyagi helyzetünkkel. Ha szűkösek erőforrásaink, a megtakarítást kezdjük alapos tervezéssel.

Készítsünk személyi, vagy akár családi költségvetést 2016-ra: írjuk össze bevételeinket (fizetés, szociális juttatások, stb.) és kiadásainkat (rezsi, utazási költségek, törlesztőrészlet, élelmiszer-költségek, stb.), és nézzük meg azt, melyek azok a területek, ahol a következő hónapban néhány ezer, tízezer forintot tudunk spórolni.

A kezdők ezt megtehetik egy kockás füzetben, a kicsit profibbak mondjuk egy Excel táblázatban. De létezik erre egy igazán remek megoldás is.

A Csekkoló egy új online pénzügyi alkalmazás, ami egyelőre a Díjnetnél és a Postánál érhető el – és alapvetően azt csinálja, amit a kockásfüzet, csak épp sokkal többet tud. Az alkalmazás segítséget nyújt a mindennapi pénzügyek tudatos tervezésében, kezelésében, rögzíthetjük és egyszerűen átláthatjuk benne kiadásainkat és bevételeinket.

Egy egyszerűen kezelhető és értelmezhető grafikonon láthatjuk például azt, hogy mennyit költöttünk villanyra, vízre, benzinre, szemétszállításra, mennyiért vásároltunk, mennyi pénzt szórakoztunk el – és persze azt is, hogy hol folyt el a pénzünk.

A Csekkoló fontos eleme, hogy a Posta csekkbefizető automatáin, Posta Hűségkártya használata mellett befizetett csekkeket, az iCsekk alkalmazáson és a Díjneten keresztül kiegyenlített számlákat is kezeli. A befizetett csekkeken kívül további kiadások és bevételek is rögzíthetőek. Költségkereteket is beállíthatunk, valamint folyamatosan követhetjük a tervezett kiadások, bevételek alakulását.

A Posta és Díjnet Csekkolók összekapcsolhatóak, tehát az összes befizetést láthatjuk egy helyen, valóban teljes képet adva az adott időszak költségeiről, bevételeiről. Sőt, kézzel is vihetünk föl tételeket: ha például készpénzt veszünk fel a péntek esti bulizáshoz, egyszerűen beírhatjuk a rendszerbe, így az összes kiadást egy helyen tudjuk vezetni.

Ezt a cikket a(z) Csekkoló szolgáltatás, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.