Ha jót akar, így kezdjen neki a CSOK-igénylésnek!

2016.02.22. 13:12 Módosítva: 2016.02.22. 13:12
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Felvenné a CSOK-ot, de nem tudja hogyan fogjon hozzá? Nem Ön az egyetlen, aki elveszettnek érzi magát a CSOK-os hírek és jogszabályok erdejében. Pedig érdemes mielőbb nekiindulni az igénylésnek, mert a szükséges papírok és igazolások beszerzése is heteket vehet igénybe. Megmutatjuk, mire figyeljen, ha elkerülné a buktatókat, és minél előbb szeretne áhított lakásához jutni.

1. lépés:

Mielőtt bármibe belekezdenénk vagy kötelezettséget vállalnánk, térjünk be egy hitelintézetbe, és kérjünk tanácsot! Ezzel sok időt spórolhatunk meg, mert az igénylés céljától, illetve attól függően, hogy hitelt is szeretnénk-e, eltérő dokumentumok, igazolások beszerzésére lehet szükség.

Ha tájékozódunk, sok felesleges utánjárást, sorban állást spórolhatunk meg! Mivel a CSOK-ot és a hozzá kapcsolódó lakáscélú hiteleket a hitelintézeteknél, például az 1500 Takarékfiók egyikében lehet igényelni, ezért az ott dolgozó szakértők pontosan tudják, hogy esetünkben – legyen az bármilyen speciális – milyen papírok beszerzésére lesz szükség. Emellett azért is érdemes először személyesen érdeklődni, hogy biztosan a CSOK-hoz illeszkedő ingatlan mellett kötelezzük el magunkat.

A Takarékok fiókjaiban már első alkalommal mindenre kiterjedő tájékoztatást kaphatunk az igénylés folyamatáról, a hitellehetőségekről, a benyújtandó dokumentumokról, és a speciális, egyedi élethelyzetekre vonatkozó kérdésekre is választ adnak. A CSOK-szakértők felmérik igényeinket, körbejárják az összes lehetséges feltételt és szóba jöhető kockázatot, így ott helyben az igényléshez elengedhetetlen minden információ birtokába jutunk. Sőt a beszélgetés végére az is kiderül, elviekben jogosultak vagyunk-e a CSOK, illetve a hitel igénylésére.

Az igénylési folyamatot tehát csak ezt követően érdemes elindítani!

2. lépés:

Az elvi jogosultság megállapítása után indulhat a dokumentumok beszerzése, kitöltése. A beszerzendő papírokról részletes listát kapunk a Takarékok fiókjaiban.

Számítsunk rá, hogy mire minden papírt beszerzünk, biztosan több hivatalt (Kormányhivatal, NAV, földhivatal stb.) is végig kell járnunk, így az egész folyamat akár több hétig is eltarthat. Jó hír ugyanakkor, hogy a dokumentumok egy része elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül is beszerezhető, így aki rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, annak rövidebb időre lehet szüksége. Mindemellett érdemes előre tájékozódni a felkeresendő hivatalok félfogadási idejéről.

Ugyanakkor az igazolások beszerzésénél ügyelni kell arra, hogy azok egy része a hitelintézetnél történő benyújtáskor nem lehet 30 napnál régebbi dátumú. Ez azt is jelenti, hogy a beadás előtt túl hamar sem érdemes beszerezni a papírokat.

3. lépés:

Ha megvannak a szükséges dokumentumok, ismét fel kell keresni a hitelintézeti fiókot. Fontos, hogy csak és kizárólag hiánytalan kérelem fogadható be, amit a benyújtáskor ellenőriznek.

A kérelem benyújtásáról és a becsatolt dokumentumokról a Takarék igazolást ad az igénylőnek, egyben tájékoztatnak a kérelem elbírálásának várható időtartamáról. Ezt követően kezdődik a bírálati folyamat, melynek részeként értékbecslés is készül az ingatlanról. A támogatás vagy hitel iránti igényt mindig helyben, az adott Takarék munkatársai bírálják el, ami gyorsítja az ügyintézés menetét.

Amennyiben hitelt is szeretnénk felvenni a lakáscél megvalósításához, a bírálati idő nem növekszik, mert a támogatás és a hitel bírálata együtt zajlik. Fontos tudni, hogy amennyiben lakáscélját az igénylő kölcsön igénybevételével tudja megvalósítani, úgy a családi otthonteremtési kedvezmény abban az esetben igényelhető, ha a hitelintézet az igénylőt az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősíti! Tehát abban az esetben, ha hitelt is felveszünk, a támogatás odaítélésének feltétele a hitelképesség is, hiszen az adott lakáscél nem tud megvalósulni pusztán a támogatásból és az ügyfél önerejéből. A hitelképesség vizsgálata a hitelintézet saját kockázatvállalási és egyéb szabályzatai alapján történik.

4. lépés

Kedvező elbírálás esetén ezt követően jöhet a támogatási szerződés aláírása, majd a folyósítás.

A folyósítást megelőzően ugyanakkor sort kell keríteni a földivatali jelzálog, illetve az elidegenítési és terhelési tilalom legalább széljegyként történő bejegyzésére. (Félreértés ne essék, a jelzálog bejegyzésére akkor is sor kerül, ha csak támogatást veszünk fel, hitelt nem. Ebben az esetben tíz évig a magyar állam jelzálogjoga, illetve az elidegenítési tilalom kerül a tulajdoni lapra a támogatás fejében.)

A folyósítás megkezdése emellett attól is függ, hogy lakást építünk, vásárlunk vagy bővítünk-e.

Új vagy használt lakás vásárlása esetén egy összegben történik a folyósítás a támogatási vagy kölcsönszerződés megkötését, és jelzálogbejegyzés elindítását követően.

Új lakás építése vagy bővítés esetében a készültségi fokkal arányosan, utólag, szakaszosan történik a folyósítás. Készültségi fokok tekintetében a hitelintézetek saját hatáskörben döntenek a részfolyósítások számáról, és a készültségi fokokat helyszíni szemle keretében ellenőrzik.

Amennyiben hitelt is vettünk fel a támogatás mellé, akkor egyforma arányban történik mindkettő folyósítása. A CSOK + hitel részfolyósítás akkor kezdhető meg, ha az építtető támogatott személy a CSOK-on és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét az új lakás építésére vagy a bővítésre már felhasználta. A CSOK vagy CSOK + hitel utolsó részletének folyósítása a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy - nem építési engedélyköteles bővítés esetén - a munkálatok befejezéséről szóló teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat hitelintézet részére történő bemutatását követően történik.

A folyósítás ideje ügyletenként eltérhet, pl.: új lakás építése esetén függ az építkezés ütemétől is, amelyet a hitelintézet nem tud befolyásolni. Ideális esetben a támogatási igény benyújtását követően 3-5 hét múlva kerül sor az első folyósításra.

Ha hitelt is felvennénk, nem árt tudni

Amennyiben hitelt is felveszünk a CSOK mellé, a Takarékok az igényelt CSOK teljes összegét beszámítják az önerőbe, ami jelentősen növelheti a hitelképességünket.

Nem árt ha tudjuk, hogy a jogszabályok értelmében az ingatlanok maximum 80 %-ban terhelhetők, ezért a támogatás és a hitel mellett feltehetően szükségünk lesz valamekkora önerőre, vagy arra, hogy egy másik ingatlant vonjunk be fedezetként.

A CSOK mellé a lakáscéltól, illetve a gyermekek számától függően többféle hitelkonstrukció közül választhatunk:

  • A három vagy többgyermekes, vagy legalább három gyermeket vállaló, új lakást vásárló vagy építő ügyfeleknek a kedvezményes feltételű, akár 10 millió forint összegű Takarék 10+10 Otthonteremtő Kamattámogatott Hitel most akciósan elérhető a takarékszövetkezeteknél. A 2016. február 29-ig befogadott és legkésőbb április 30-ig szerződött hitelügyletek esetében

a Takarékok egy ingatlan értékbecslési díját visszatérítik az igénylőnek, a folyósítási díjat elengedik, a közjegyzői díjat pedig 40 ezer forintig átvállalják az igénylőtől.

  • Használt lakás vásárlásához, bővítésehez emellett lehetőség van a CSOK mellé egyéb kamattámogatott és piaci kamatozású hitelek igénylésére is.

A CSOK-kal, valamint a Takarék 10+10 Otthonteremtő Kamattámogatott Hitellel, így az igénylés feltételeivel kapcsolatos információk a Takarékbank és a Takarék honlapjain is elérhetők!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.