2016.02.26. 13:00 Módosítva: 2016.02.26. 13:55
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A kutya helyes neveléséhez talán napjainkban már sokkal több hasznosabb információt kapunk, mint korábban. Hogy melyik módszert választjuk, melyik áll hozzánk a legközelebb, az csak tőlünk függ. Bármit is választunk, lényeg a kitartás, a következetesség és az elszántság.

„Nem az a cél, hogy minden kutyát egységesen tökéletesre neveljünk, hanem hogy mi emberek tudatosan alakítsuk ki kapcsolatunkat kutyánkkal és értsük meg őt, hogy mi miért történik.” (Korom Gábor a tükör módszer alapítója)

A varázsszó: Tükör módszer

„A Tükörmódszer a Népszigeti Kutyaiskolán született, sok éves kutatás eredményeként. Nevét onnan kapta, hogy értékei alapján a kutya, mint egy tükör, megmutatja, hogy milyen gazdák is vagyunk, és miben kell még fejlődnünk. Csak ezeket a visszatükröződéseket fel kell tudjuk ismerni.”

Tehát, az első lépés a tudás felé, ha felkeressük a tükör iskolák egyikét.

És a varázslat ekkor kezdődik...

Önmagában persze az iskola nem elegendő a varázslathoz, ehhez szükséges a kutya, a gazda, és az oktató. Ez a hármas tudja együtt megteremteni a maga csodáját. Sokat hallhatunk, vagy olvashatunk arról, hogy a gazdák milyen fantasztikus fejlődést értek el a kutyájukkal. Természetesen az érdem az övék, de, hogy mindehhez kik segítik hozzá a gazdákat, arról már kevesebbet beszélnek.

Az oktató

A tükör iskolák oktatóinak áldozatos munkája teszi lehetővé a módszer helyes elsajátítását.  Az ő fáradságos, elszánt munkájuk nélkül, nem lehetne mindez sikeres. Rengetek időt, energiát, és hitet fektetnek minden egyes órába, és kutya-gazda párosba, a siker érdekében.

Ahogy régen az óvodában, vagy az iskolában egy-egy tanár mély benyomást tett az emberre, sokszor olyan tapasztalatot, vagy tudást kapva, ami akár egész életén át elkíséri, a kutyaiskolában sincs ez másképp. Van olyan oktató, aki tudásával, személyiségével komoly hatással van a tanulni vágyó gazdákra.

Az egyik ilyen kiemelkedő, fáradhatatlanul elszánt oktató, Varga Balázs, az Őrmezői kutyaiskola tagja.

Varga Balázs
Varga Balázs

Már az első találkozás során biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb kezekbe kerültünk. Határozott, magabiztos, és kedves fellépése megkérdőjelezhetetlenné teszi a végső sikert.

Kitartása, hite és akarata az egész csoportot hatalmába keríti. Az ő kezében van a kulcs, a gazda dolga, hogy megtalálja a megfelelő zárat. Egy biztos, Balázs minden segítséget megad, hogy minden ajtó kinyíljon és a tükör módszer „csodája” megtapasztalható legyen. Ha a kétely mégis felszegné fejét olyan nyugalmat, és biztonságot sugall, hogy a kétségnek nem lesz többé helye a csoportban.

Olyan kedvességgel, és udvariassággal követel, aminek nem lehet ellenállni. Nem tudni mi a titka. Mindenki megfogadja tanácsait, és mindent elkövet, hogy a legjobbat hozza ki kutyájából. Ahogy a hetek során megismeri a gazdákat, mindegyikhez megtalálja az utat, azt az apró mozgatórugót, amivel a legjobban motiválja őket. Nincs kényszer, erőlködés, csak az izgalmas felfedezés. Fanyar humorával hozzásegíti a gazdát, hogy meglássa a hibákat, tanuljon belőle, tökéletesítse tudását.

És ekkor történik meg a varázslat. A 7 hetes tanfolyam végére a kutya és gazdája eljutnak arra a szintre, amiről a tanfolyam kezdetén csak álmodtak. Balázs mellett, mindezt olyan könnyedséggel, észrevétlenül érik el a gazdák, hogy az egész kutyázás, tanítás, igazi örömmé, bámulatos kalanddá válik, amitől a gazdik megrészegülnek, és a kutyázás még komolyabb részévé válik életüknek. A tanfolyam végére kutyájuk igaz társuk lesz, akivel sok közös élményt élhetnek át együtt.

Balázs tényleg megtanítja, mit jelent jó gazdának lenni, hogy kell bánni a kutyával, hogyan érezheti kutya-gazda együtt igazán jól magát.  Szerencsés, aki az ő csoportjába kerül. Olyan tudást kap, mely egész életében hatással lesz rá, és alkalmazni tud.

Tudása, odaadása, kitartása, segítőkészsége a varázslat alapja, a többi már a gazdán múlik...

Izgalmas felfedezést!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.