A világhírű jazzénekesnő, Stacey Kent először a Margitszigeten. A „21. századi Ella Fitzgerald” június 12-én ad koncertet

2016.06.09. 11:34 Módosítva: 2016.06.09. 15:24
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Napjaink egyik legnépszerűbb amerikai jazzénekesnője, Stacey Kent először ad nagykoncertet kvartettjével a Magyarországon. A világsztár jazzdíva június 12-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel, a Budapesti Nyári Fesztivál egyik vendégeként.

Stacey Kent világhírnévig vezető útja akár egy hollywoodi film forgatókönyve is lehetne. Amerikai diákként Európában tanult összehasonlító nyelvészetet, amikor karrierje 180 fokos fordulatot vett, a szerelemnek köszönhetően. A szintén akadémiai tanulmányokat folytató későbbi férjével, Jim Tomlinsonnal való találkozása ösztönzőleg hatott rá: kölcsönös vonzódásuk mellett a jazz zene iránti rajongásuknak köszönhetően a közös hangot is hamar megtalálták, egy évvel később már zenei tanulmányokat folytattak Londonban.

Karrierjének indulása robbanásszerűnek nevezhető. A szokásos történetekkel ellentétben, amelyekben több évnyi próbálkozás és sok-sok ajtón való kopogtatásról mesélnek a sztárok, Kent befutását néhány szárnypróbálgatás előzte meg csupán. Különleges hangjában és kisugárzásában rejlő lehetőséget szinte azonnal felismerte Humphrey Lyttelton, a BBC legendás jazz-szerkesztője, aki nemcsak lemezszerződést ajánlott a fiatal dívajelöltnek, hanem filmszerepet is a III. Richárd nagyszabású moziváltozatában. A mesébe illő történet azonban itt közel sem ért véget. A '97-ben megjelent, romantikus dalokat feldolgozó Close Your Eyes című lemezét a közönség és a szakma egyaránt kitörő lelkesedéssel fogadta. Röviddel ezután meghívást kapott Amerika egyik legnézettebb csatornájának, a CBC Sunday Morning című műsorába, amivel nemzetközi ismertséget szerzett.

Az énekesnő népszerűségét a megszámlálhatatlan fellépés mellett jól megmutatják az alábbi, nem mindennapi történetek is. Például, hogy napjaink legdivatosabb amerikai krimi írója, John Harvey is „megénekelteti” Stacey-t egy izgalmas történetében, vagy hogy a filmcsillag Clint Eastwood 70. születésnapi partiján is ő gondoskodott a fogadáshoz illő hangulatról.  Az, hogy az énekesnőnek mennyire helye van a zenei életben, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a háromszoros Oscar-díjas dalszerző, Jay Livingston Billie Holiday és Ella Fitzgerald mellett említi Stacey Kent jazztörténeti jelentőségét.

A romantikus alkatú énekesnő majd minden dalát áthatják az érzelmek. Számaiban leggyakrabban szerelemről, románcról, romantikus történetekről mesél, amelyek időtlenségüknél, bájos és nem ritkán humorral fűszerezett előadásmódjuknál fogva fiataloknak és idősebbeknek egyaránt kedvesek.  Koncertjein nem ritka, hogy a széksorok között akár három generáció képviselő is helyet foglalnak. Nem lesz ez másként június 12-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon sem, ahol a nyáresti, csillagos ég alatt szólalnak meg az jazzdíva dallamai.

További információ és jegyvásárlás: http://szabadter.hu/programok/item/2055-stacey-kent-usa.html#jegyvásárlás

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.