2016.09.14. 10:21 Módosítva: 2016.09.14. 13:56
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Gyermeke a számítógép előtt ül, és a leckéhez gyűjt anyagot? Kutatások szerint nagy az esélye, hogy ön téved! Ezért is indul a Hegyvidéki ONvédelem Program.

Néhány héttel az iskolakezdés után már jól látszik, hogy a 2016-17-es tanévnek sajnos slágertémája lesz az internetbiztonság. Napi szinten használják már az oktatásban is a digitális eszközöket, ugyanakkor mind a nemzetközi, mind a hazai kutatási eredmények arra figyelmeztetnek, hogy a tanulás és a hasznos információszerzés mellett bizony nem ritkán tilosban járnak az ezeket használó fiatalok. Mindenféle veszélyérzet nélkül ismerkednek idegenekkel az interneten, megosztják bizalmas információikat, illetve közhírré teszik egymás legféltettebb titkait, visszaélnek egymás intim fotóival viccből vagy akár rossz szándékkal, ezzel megalázva vagy megbotránkoztatva társaikat.

Ezt erősítette meg egy átfogó felmérés is a XII. kerületi fiatalok internethasználati szokásairól és annak veszélyeiről. Míg a szülők csak mindössze néhány százaléka vallotta, hogy gyermeke találkozhatott már a neten pornográfiával, zaklatással, felkavaró tartalommal, idegenekkel, addig a gyerekek ennél általában négyszer (de olyan kérdés is volt, amelyre válaszolva nyolcszor!) gyakrabban nyilatkoztak úgy, hogy volt már ebben részük. Ötödük, a saját bevallásuk szerint – pl. durva, megalázó üzenetek küldésével – maga is aktív „elkövetőnek” bizonyult.

A Hegyvidéki Önkormányzat ezért több lépcsős programot indított a probléma kezelésére. Először is gondolatébresztő köztéri installációkkal hívták fel a figyelmet a veszélyekre. Az „Eltűnt gyerekek fala” a kerületben a Sirály sétányon bukkant fel egyik vasárnap, olyan eltűnt gyerekek képeivel, akik ugyan fizikailag megvannak, de internetes kalandozásaik során rendszeresen tévednek szüleik számára ismeretlen területre. A virtuális világban borítékolható, hogy szülői védelem és rendes szakmai felvértezettség nélkül futhatnak bele a gyerekek ennek az új világnak a veszélyeibe. A figyelemfelkeltést fokozva a napokban pedig ingyen wifit hirdető óriási „cukrosbácsi” és „adattolvaj” figurája bukkan fel a kerület két forgalmas pontján.

A Hegyvidéki ONvédelem Programot az különbözteti meg a hasonló edukációs akcióktól, hogy a figyelemfelhíváson túlmenően középtávú, alaposan kidolgozott, több csatornán folyó tájékoztatással segíti a veszélyek eliminálását. A pedagógusok részére 60 órás akkreditált képzést finanszíroz a Hegyvidéki Önkormányzat, így a tanárok könnyebben adhatják át a szükséges információkat, tudnivalókat a fiataloknak, továbbá útmutatást kapnak arra, hogy miként kezeljék a felmerülő visszaéléseket, problémákat. Szintén fontos és új megközelítésű lépés lesz a kortársak képzése, mivel tény, hogy a gyerekek sokszor jobban hallgatnak a náluk mindössze pár évvel idősebb fiatalokra, mint akár a tanárokra vagy éppen a szülőkre. Mivel a digitális világban óriási a generációs szakadék (manapság már néhány év is sokat számít), a program nagy figyelmet fordít a szülőkre is. Az ősz folyamán a témában különböző megközelítésben (pszichológiai hatások, adatvédelem, informatikai felkészültség) Szülői Akadémiát szerveznek, hogy tudatosítsák bennük: a modern eszközök használatának kockázatai is vannak, és ezek megismerésére és megelőzésére ugyanúgy időt és figyelmet kell fordítani, mint a való világ veszélyeinek elhárítására.  Ahogy elmondjuk gyermekünknek, hogy iskolába menet nézzen körül, mielőtt az úttestre lép, vagy ne álljon szóba idegenekkel, ugyanúgy fel kell hívnunk a figyelmét az internet világának veszélyeire, azonban ezt csak megfelelő ismeretek birtokában tudjuk megtenni.

A Hegyvidéki ONvédelem Program honlapján az érdeklődők tovább tájékozódhatnak, illetve időpontot is foglalhatnak a foglalkozásokra: http://www.hop12.hu/

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.