Figyelem, könnyebb a CSOK-igénylés!

2016.10.10. 13:40
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Szeptember közepétől módosultak a CSOK-igénylés szabályai – hívja fel a figyelmet az ErsteOtthon.hu szakértője. Vannak szigorítások, de például könnyebb újépítésű ingatlanra támogatást kapni. Családalapítók, családosok, vásárlók és építkezők figyelem!

Jövőbeli tulajdonosoknak

Igénylőként olyan dokumentumokra lesz szükségünk, mint személyi vagy más személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány, házasságról vagy bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló anyakönyvi kivonat, illetve 90 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány. Továbbra is rendelkeznünk kell TB-biztosítással, azonban azt, hogy ennek mennyi a minimum időtartama, az igényelt támogatás mértéke határozza meg: 10 millió forint alatt 180 nap, míg 10 milliós támogatás esetében 2 év, melyből az utolsó 180 napban munkaviszonnyal kell rendelkeznünk – hívja fel a figyelmet az ErsteOtthon.hu szakértője.

Hahó, gyerekesek

Mivel a CSOK mértéke gyerekszámtól függ, ezért a már meglévő gyerekekről is be kell mutatnunk egy sor dokumentumot. A korábbi gyakorlattal ellentétben 24 helyett immár 12. héttől figyelembe veszik a magzatot, azonban mindezt igazolnunk is kell a várandósgondozási könyvvel. Megszületett gyermekek esetében születési anyakönyvi kivonatra és adóigazolványra, 14 évesnél idősebbek esetében személyi- és lakcímkártyára is szükségünk lesz. Amennyiben a gyerek betöltötte a 18. életévét, úgy szükséges továbbá egy hozzájáruló nyilatkozat az adatai kezeléséhez és továbbításhoz. Az idősebb korosztálynál pedig 20 helyett immár 25 éves korig veszik figyelembe a meglévő gyerekeket, függetlenül attól, hogy folytatnak-e tanulmányokat vagy sem.

Ahányféle lakáscél, annyiféle papír

Lakáscéltól függően eltérő dokumentumokat kell beszerezni a CSOK igényléséhez, de a tulajdoni lapokra minden esetben szükség lesz. A szükséges iratok megtalálhatók, illetve letölthetők az Ersteotthon.hu dokumentumtárából is. Használt lakás vásárlásához elengedhetetlen a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés, illetve az igénylő állandó lakcíméről, tartózkodási helyéről szóló tulajdoni lap. Amennyiben új lakás vásárlásához vesszük igénybe a CSOK-ot, úgy jogerős építési engedéllyel, földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződéssel, valamint a megfizetett vételárrészről szóló eredeti számlákkal kell rendelkeznünk. Új ház igénylése esetén a következők szükségesek: költségvetési nyomtatvány, helyiség kimutatási adatlap, építési engedély, a felelős műszaki vezető önkormányzati bejelentésének igazolása, eredeti számlák a felhasznált építőanyagokról és szolgáltatásokról, valamint a korábbi ingatlan eladásából befolyt vételár igazolására alkalmas dokumentumok.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.