Aki ALTEO részvényt szeretne, csipkednie kell magát

2016.10.13. 22:01
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az elmúlt hetek egyik legfontosabb hazai tőkepiaci fejleménye volt az ALTEO Group nyilvános részvényértékesítésének elindítása. Az alternatív és megújuló energetikai vállalat részvényeit – amelyeket most tettek először elérhetővé széles körben a magánbefektetők számára – még október 17-én 14:00 óráig jegyezhetik az érdeklődők. A magánbefektetők a 4600-4900 forintos ársáv tetején jegyezhetik a papírokat, de amennyiben az intézményi jegyzést követően ennél alacsonyabb végleges ár alakulna ki, a különbözetet a befektetők visszakapják. A papírokat az UniCredit Bank Hungary Zrt. és az MKB Bank Zrt. teljes fiókhálózatában; az ERSTE Befektetési Zrt. kijelölt partnereinél; az ERSTE NetBroker online felületén; illetve az MKB Bank Zrt. TeleBANKár szolgáltatásán keresztül jegyezhetik az érdeklődők.

A 2008-ban alapított, ma már a hazai energetikai szektor egyik vezető szereplőjének számító smart energy management szolgáltató Ifj. Chikán Attila vezérigazgató szerint tudatosan készült a hangsúlyos tőkepiaci jelenlétre, amelynek egyik fontos lépése a mostani nyilvános részvényértékesítés. A vállalat ennek szellemében papírjait 2010 októberében vezette be a Budapesti Értéktőzsdére, azonban a részvények széles körben történő elérhetővé tételére egészen ideáig várni kellett. A vállalat egyébként nem érkezett track record nélkül, 2011-ben és 2014-ben is sikeres kötvényprogramot hajtott végre, illetve 2012-ben volt már egy zártkörű intézményi részvényértékesítéssel egybekötött tőkeemelése is.

„Már a kezdettekkor a stratégiánk fontos eleme volt, hogy a vállalat a tőkepiacokról finanszírozza a növekedését. Ennek megfelelően ez a mostani első nyilvános részvénykibocsátás – a nevéből fakadóan is – csak az első lépés annak irányába, hogy egy erős tőzsdei jelenlétet építsünk az ALTEO Group számára. Hisszük, hogy ez egy jó vállalati történet, ami sikeres tőzsdei sztorivá konvertálható” – mondta a vezérigazgató.

alteo jegyzes

A vállalat a most zajló tőkeemelés során maximum 3 milliárd forintnyi tőkét kíván bevonni növekedési terveinek megvalósítására. A tőkeemelés két pilléren nyugszik, a magánbefektetők maximum 300.000 új részvényt jegyezhetnek, és ugyanennyi jut az intézményi befektetőknek is. Jelentős túljegyzés esetén az értékesíthető papírok mennyisége tovább 300.000 darab részvénnyel növelhető.

„A részvényeket jelentős diszkont mellett értékesítjük, a vállalat megalapítása óta mutatott folyamatos növekedése reményeink szerint a jövőben is folytatódik. Az a fajta komplex energetikai szolgáltatás amit nyújtunk egyedülálló Magyarországon és a nemzetközi trendek igazolják, hogy amit csinálunk, az a 21. századi energetika. Azt nem állítanám, hogy aki lemarad, kimard, de ez most egy jó pont arra, hogy a magánbefektetők belépjenek ebbe a részvény sztoriba, és ezt többen fel is ismerték” – mutatott rá a vezérigazgató.

A tőkeemelés során befolyó összeget a vállalat további projektek és akvizíciók megvalósítására kívánja felhasználni. Jelenleg mintegy 38 milliárd forint értékű projektet azonosítottak, amelynek – a vállalat konzervatív gazdálkodása mentén – mintegy harmadát tervezik megvalósítani az elkövetkező 2-3 évben. A projektek egy jelentős része megújuló energiatermeléshez kapcsolódik, de találhatók köztük hagyományos erőművi megoldások és ipari energetikai szolgáltatásokhoz kapcsolódó fejlesztések is. A jövőbeni növekedés támogatásához a vezérigazgató szerint jelentős támogatást nyújthat majd az idén nyáron az Országgyűlés által elfogadott METÁR (megújuló alapú villamosenergia-termelési ártámogatási rendszer), amelynek keretében már akár 2017 első negyedévében megjelenhetnek az első kapacitástenderek.

A kedvet növelheti az ALTEO Groupba történő befektetéshez, hogy Európa- és világszerte is egyre kedveltebbek a magán- és intézményi befektetők körében az úgynevezett zöld befektetések. A sense before cents szemlélet keretében egyre többen keresik az olyan lehetőségeket, amelyekkel valamilyen ügyet is támogathatnak, miközben a vagyonuk is gyarapszik.

A 2016-os év során az első három negyedévben például 45,7 milliárd dollárnyi zöld-kötvényt bocsátottak ki világszerte. A tőkebevonások révén az energetikai vállalatok tovább növelik zöld-erőművi portfóliójukat. A globális energiapolitika átalakulása révén a kibocsátó, megújulóenergetikával és/vagy intelligens energetikai szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok profitábilisan és megbízhatóan működnek. Az RWE például egy Innogy nevű külön cégbe szervezte megújulós és innovatív energetikai tevékenységét, melynek nyilvános részvényértékesítése (IPO-ja) igen jelentős befektetői érdeklődés mellett épp a múlt héten zárult jelentős sikerrel.

Sőt, ma már a tőkepiacok is specializált platformokat kezdenek kialakítani a hasonló papírok

zámára. A Luxemburgi Értéktőzsde szeptember 27-én jelentette be, hogy külön értéktőzsdét hozott létre a megújulóenergetikával foglalkozó energetikai vállalatok által kibocsátott zöld-értékpapírok számára. A világon egyedülálló tőzsde a Luxembourg Green Exchange (LGX) nevet viseli és első körben 114 már korábban kibocsátott zöld- részvényt és kötvényt listáztak rajta.

Alteo-logo-red-150721
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.