2016.11.08. 09:49
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
December elejéig lehet pályázni fenntarthatósági és energiahatékonysági projektekkel az Energy Globe Magyarország díjra. A legjobb hazai pályaművek a nemzetközi megmérettetésben is részt vehetnek.

Az október 17-én indult pályázaton december 11-ig pályázhatnak fenntarthatósági és energiahatékonysági projektekkel vállalkozások, önkormányzatok és a fiatalok szemléletformálásáért tevékenykedő civil- és diákszervezetek, valamint oktatási intézmények az Energy Globe Magyarország díj honlapján. A legjobb hazai pályázat az egyik legismertebb nemzetközi megmérettetésben vehet részt a szakmai zsűri és a közönség támogatása esetén.

EGA index 1

„Míg az emberiség eddigi történelme az energiaforrásaink felfedezéséről és kihasználásáról szólnak, a 21. század egyértelműen az energiahatékonyság és a fenntarthatóság ideje. Bízunk abban, hogy hazai verseny projektjeink a nemzetközi megmérettetésben is sikeresek tudnak lenni, hiszen rengeteg kiváló kezdeményezést és projektet látunk Magyarországon.” – fogalmazott Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária vezérigazgató-helyettese, az Energy Globe Magyarország zsűritagja.

Az első bevezető évben három kategóriában nyílik meg a verseny: a vállalati és az önkormányzati kategória mellett Magyarországon a jövő generációjának szóló harmadik kategóriában, az innovatív megoldásokért és a fiatalok szemléletformálásáért tevékenykedő civil- és diákszervezetektől, oktatási intézményektől is várják a pályaműveket december 11-ig a www.energy-globe.hu oldalon. A pályázóktól nem komplett megvalósítási tanulmányt, csupán az elbírálhatósághoz szükséges esetleírásokat és néhány azonosítási és hitelesítési adatot várnak el a verseny lebonyolítói.

EGA index 2

„Hajlamosak vagyunk a fenntarthatóságra kívülállókként tekinteni, azt gondolva, hogy ez nemzetközi szervezetek és esetleg nagyvállalatok ügye” – mondja Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a budapesti Közép-európai Egyetem éghajlati és fenntartható energiapolitikai kutatóközpontjának vezetője. „Azért is csatlakoztam örömmel a zsűrihez, mert az Energy Globe Magyarország díj azt az üzenetet erősíti és bizonyítja, hogy minden szinten – akár vállalati, akár önkormányzati, akár ifjúsági kezdeményezésről van szó – mindnyájan tudunk tenni az élhetőbb, okosabb, környezettudatosabb mindennapokért.”

Kategóriánként 3-3 pályaművet választ ki a független, elismert szaktekintélyekből álló zsűri. A bíráló bizottság tagja Jamniczky Zsolt az E.ON Hungária vezérigazgató-helyettese; Chikán Attila, a BCSDH elnöke; Dr. Grábner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese; Salgó István, az ING Bank Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) korábbi elnöke, jelenleg tiszteletbeli elnöke; Ürge-Vorschatz Diána klímakutató, a budapesti Közép-európai Egyetem éghajlati és fenntartható energiapolitikai kutatóközpontjának vezetője, valamint Jakupcsek Gabriella tévés műsorvezető, közéleti személyiség.

A vállalkozásokat és a jövő generációját megszólító kategóriákban 3- 3 millió forintért folyik a küzdelem, melyet a nyertes projektre fordíthat a pályázó, az önkormányzatok pedig egy fenntarthatósági tematikájú játszóteret nyerhetnek településüknek.

A nemzetközi versenyre delegált végső győztes kiválasztásában a közönség szavazataira számítanak a szervezők, akik értékes okos és fenntartható díjakat, többek között elektromos robogót is nyerhetnek szavazataikkal. A legjobbnak bizonyuló pályázat 2017-ben a nemzetközi döntőn képviseli majd Magyarországot.

Pályázni december 11-ig lehet, a kiértékelések december folyamán történnek meg, az eredményhirdetés és a közönségszavazás pedig 2017 elejére várható, a programot az ünnepélyes díjátadó fogja zárni 2017 tavaszán.

2017-ben a díj további három kategóriával bővül majd: jövőre építőipari, DIY vagyis „csináld magad”, valamint ötletszakaszban levő projektekkel is pályázhatnak a fenntarthatóság és az energiahatékonyság iránt érdeklődők.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.