Så här kämpar svenskarna mot invandrar - fientlighet

2016.12.01. 12:24
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Svenska situationen kan inte beskrivas med ungerska begrepp. Som det framgår av mina tidigare artiklar varken lagändringen eller no go zoner är som det ser ut härifrån. Jag blev inte heller förvånad över att medan svenska regeringen försöker hålla migranter bort från Sverige fortsätter stödja civila initiativ för integration. Visserligen får högerextremister mer och mer sympati, men dessa civila program har också flera tietusen voluntärer.

Här beskriver vi fyra civil program som startades av medborgare som är solidariska med invandrare och som sedan med hjälp av oficiella och icke oficiella sponsorer och medhjälpare växte till nationella rörelser.

United Invitations

Programmet United Invitations organiserar middagar där svenskar och invandrare äter middag tillsammans. Människor knyter kontkat och slappnar av om de sitter vid samma bord och äter goda mat tillsammans.

Beskrivning:

Ebba Akerman vacsoraügyi diplomata
Ebba Akerman vacsoraügyi diplomata
Fotó: Földes András

Ebba Åkermans program, som är populär och mycket bra lyckad med 1700 invandrare som redan

deltagit på middagar hos svenska familjer. 99% av de har sagt att de tyckte att svenskar var mycket öppna och gästvänliga. Programmet annonseras på Facebook och knyter ihop människor som har samma intresse, bakgrund till exempel en ensamstående kvinna bjuder en kvinna till middag, det är inte meningen att det skulle tolkas som kontaktannons.

Vem som helst kan anknyta sig till non profit organisationen för närvarande organiseras middagar i 44 svenska och 37 europeiska städer.

Livstycket för migranter

Sammanfattning:

„Ägaren till butiken, Birgitta Nötlof, öppnade en second hand butik i 1992 för at hjälpa invandrar kvinnor. –Där arbetar invandrar kvinnor de får undervisning i svenska, deltar i olika program och de gör grafiken till sina tyg tillsammans på grund av de upplevelser de har fått under programmet.

A táskák a menekülést jelentik a bevándorló nőknek
A táskák a menekülést jelentik a bevándorló nőknek
Fotó: Földes András

Till exempel en guidad tur i Stockholm har inspirerat till ett duk med mönster över byggnader som de sätt under turen. Gemensamma aktiviter, studier, hjälper dessa kvinnor att bearbeta de trauma som de fick uppleva. Så har Birgitta förstått bland annat att en väska betyder nåt helt annat för de än för oss. De associerar den med flykt de man måste packa ner allt man äger i en väska. De har till och med utvecklat en lärobok som hjälper de att lära sig svenska. Många kan inte skriva och läsa alls. I Sverige är det hög standard på arbetsmarknaden, folk utan utbildning har ingen chans att hitta jobb. Däremot kan dessa kvinnor hjälpa sina barn i skolan tack vore de kunskaper de skaffat själva.

Yreksdörren

„Till 70 procent hittar man jobb genom bekantskap i Sverige. Det gör inte det lättare för migranter att hitta jobb. Initiativet Yrkesdörren togs av Maureen Hoppers. Svenskar som söker arbetskraft registrerar på web sidan så som invandrare som söker jobb.

Initiativet förmedlar inte bara arbete, men hjälper också invandrare att bygga kontakter, ger de möjlighet till att be om råd i arbetsfrågor och knyta sig till svenska samhället. Under sju års tid har sju tusen kontakter förmedlats.

Kompis Sverige

På grund av ovan stående program finns även så kallade vänskaps knytning program också. Enligt Pegah Afsharian, med iransk bakgrund född i Sverige, är det omöjligt att minska avståndet mellan svenska samhället och invandrare om det inte knyts personliga kontakter.

Nem találnak kapcsolatot a svéd társadalommal
Nem találnak kapcsolatot a svéd társadalommal
Fotó: Földes András

Svenskar som känner sig frustrerade av invandrar fientliegheten, och vill hjälpa, deltar i dessa program. På två år anmälde sig 8000 svenskar i Kompis Sverige. Det finns bara en regel, att kompis paren skall träffas minst två gånger om året. Kompis Sverige fungerar till 60 procent med kommunal samt civil organisations stöd.

Svenska med baby

Intiativet startades på FB och kvinnor med små barn träffar varandra. I programmet som har fungerat sedan 2012 har hittils 20 tusen kvinnor deltagit.

.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.