„Ahol a jövőd kezdődik” – új szintre lépett a Grundfos előremutató képzési programja

2016.12.13. 11:22 Módosítva: 2016.12.13. 11:22
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Szakképzett, több szinten is kompetens, elkötelezett, fiatal munkaerő – ezek a hívószavak állnak a dán Grundfos cég magyarországi vállalata által életre hívott képzési program fókuszában. A több elemből álló program most a Grundos GO névvel új szintre lépett. Ezt a régió több fontos politikai és gazdasági vezetője, valamint az érintett oktatási intézmények képviselői és az iparkamarák jelenlétében megrendezett tatabányai sajtótájékoztatón jelentette be a Grundfos.

A cél a jövő

„Programunk a jövőbeni munkavállalókat célozza meg”, ezzel a kulcsmondattal indította a sajtótájékoztatót Török László, a Grundfos ügyvezető igazgatója, majd hozzátette, a Grundfos GO program összefogja mindazt, amit a cég eddig a duális képzés és a diákokkal kapcsolatos más foglalkoztatások területén elvégzett, s új elemekkel gyarapítja azt. A program fókuszában, mondta Török László, a stabil, értékálló munkaerő és szaktudás, valamint az elkötelezett, fiatal és előképzett munkavállaló áll. A Grundfos GO program elemei a Felsőfokú Duális Program, a Felsőfokú kötelező szakmai gyakorlat, a Középfokú Duális Program, a Gyakornoki Program és a Diákmunka Program.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. 2000 óta folytat gyártótevékenységet Magyarországon. A két telephelyen, Tatabányán és Székesfehérváron a cég folyamatosan azon dolgozik, hogy olyan fenntartható termékmegoldásokat gyártson, mely a jövő generáció igényeinek megfelel, és közben a környezetet kíméli. Ezekhez a tevékenységekhez – ahogy a cég fogalmaz – „elengedhetetlen az olyan dolgozói közösség felépítése és megtartása, melynek értékei és céljai egybevágnak a vállalatéval. A jövő munkavállalói pedig még tanulmányaikat folytatják, tehát az iskolában kell őket megszólítani.”

A ma pályakezdői minden eddiginél több dilemmával találkoznak pályaválasztás előtt – „a döntésekből pedig a szülők és az oktatási intézmények mellett egyre inkább a vállalatoknak is ki kell venniük a részüket”, állítja a Grundfos.

grundfos (9)

A vállalat éppen ezért igyekszik minél erősebb kapcsolatot kiépíteni a különféle iskolatípusokkal (a középiskolákkal és a felsőfokú intézményekkel egyaránt), legyen szó akár társadalmi felelősségvállalásról (az iskolák részére történő adományozásról vagy iskolai programokba történő bekapcsolódásról), vagy a fiatalok pályaorientációjában való aktív részvételről.

„Az egyes szakmákban tapasztalható szakemberhiány is arra figyelmeztetett bennünket, hogy újításra van szükségünk, és erre a duális képzési rendszerbe való bekapcsolódás tökéletes megoldásnak mutatkozott. A jól képzett munkaerő segít megőrizni a versenyképességet, a Grundfosnak pedig a duális képzés segítségével lehetősége van a saját szükségleteinek legmegfelelőbb módon képezni a tanulókat, akik a jövőben lojális munkavállalóinkká válhatnak, és ezzel a fluktuáció mértékét is csökkenthetik.” – fogalmaz a Grundfos.

De, hogy mi is pontosan a Grundfos GO?

A tanulók gyakorlati alapképzése jórészt a gyárban, termelés közben zajlik. A Grundfos elsősorban a szakmákhoz tartozó jártasságokat, készségeket, ismereteket közvetíti, mindeközben eleget tesz az iskola által definiált követelményeknek is. Megismerteti a diákokat azokkal a minimális tapasztalatokkal, magatartásformákkal, amelyek a szakmai gyakorlatuk során, a munka világában nélkülözhetetlenek, s a képzés végére pedig eljuttatja őket egy magas szintű, korszerű szakmai tudásig. A tanulók a képző helyen szerzik meg a legfontosabb gyakorlati ismereteket és benne élve tapasztalják meg a munka világát. Oktatók, kollégák segítségével tanulják meg, gyakorolják, és alkalmazzák a szakmai ismereteket, s számos, a későbbiekben nélkülözhetetlen tapasztalatot szereznek.

grundfos (69)

A Grundfos 2015-ben már 40, 2016-ban pedig közel 80 középiskolás diákot fogadott duális képzési programjában, mi több, 2015 szeptemberétől 9, az idei évtől pedig már 22 középiskolás kezdte meg évközi szakmai gyakorlatát a Grundfosnál, tanulószerződéssel. Mint látható, 2015-ről 2016-ra a duális képzésre Grundfoshoz felvettek aránya megduplázódott – a Grundfos szerint nincs különösebb titok: egyrészt az történt, hogy a 2015-ben itt dolgozó középiskolás diákok a képzés jó hírét vitték, másrészt a cég a második évben saját dolgozói körében is meghirdette a lehetőséget, így a munkatársak saját gyermekeiket is bevonhatták a programba.

A fentieken túl a Grundfos 2016-tól az egyetemi duális képzésben is részt vesz. Az Óbudai Egyetem Alba Regia karával aláírt együttműködési megállapodás értelmében az őszi szemesztertől egy fő gépészmérnök, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karáról egy fő MSc logisztikai menedzsment szakos hallgató tölti a vállalatnál gyakorlatát.

„Filozófiát honosított meg a cég”

A képzési program természetesen jelentékeny lokális kontextussal rendelkezik. Nem meglepő, hogy a tatabányai sajtótájékoztatón részt vett a régió számos fontos politikai szereplője.

„A Grundfos duális képzése példaértékű. A vállalat filozófiát honosított meg a régióban”, mondta a sajtótájékoztatón Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere, s aláhúzta, a munkavállaló érték, a képzés társadalmi felelősség, majd hozzátette, a megyeszékhely a Tatabánya, ahol otthonra találsz programmal és a Kóta József ösztöndíjjal is támogatja a szakképzést.

grundfos (54)

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere szerint „a gazdaság ugyan 10-15 százalékkal nő, ám a munkaerőhiány a fejlődés gátja” – ezt a problémát oldhatja fel a szakképzés fejlesztése a politikus szerint. A Grundfos duális képzési programja, és minden más, a szakképzést támogató elképzelés hozadéka lehet, hogy a fiatalok nem hagyják el a várost, a régiót, az országot, tette még hozzá Mészáros.

„Az a mondás, hogy Ha munka nincs semmi nincs, ha munka van, minden van, nem pontosan fedi a valóságot”, ezt a gondolatot már Bencsik János, Tatabánya egykori polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő osztotta meg a sajtótájékoztató résztvevőivel. 35 évvel ezelőtt mindenkinek volt munkája Tatabányán és a bánya volt mindennek az alapja, idézte fel a múltat Bencsik – 25 évvel ezelőtt aztán minden, benne a szakképzési rendszer is összeomlott, s a felsőoktatási diploma megszerzése tűnt a reális alternatívának, mondta a képviselő. „Most a városban és a régióban számos ipari vállalat van jelen, nekünk pedig az a dolgunk, hogy visszaszerezzük a kétkezi munka, az értékteremtő munka becsületét.”, hangsúlyozta Bencsik János.

A végtelenbe és tovább

A cég 2017-ben tovább kívánja növelni a programban résztvevő diákok számát. A Grundfos, tervei szerint 2017 szeptemberétől a középfokú duális képzés keretében 50 diákot tanulószerződéssel, míg a jövő év nyarától 80 tanulót együttműködési megállapodással kíván bevonni programjába, felsőfokú duális képzésében pedig 10 fiatallal köt majd hallgatói szerződést. Mindemellett – mivel jelenleg a diákokat üzemközi tanműhelyben oktatják – a Grundfos nem titkolt célja egy önálló tanműhely felállítása.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.