Hogyan lesz tökéletes a nyaralás? Most bemutatjuk az utazás elengedhetetlen kellékeit

2017.07.05. 11:40 Módosítva: 2017.07.07. 10:24
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A hagyományos fényképezőgépekre már nem feltétlenül van szükség – legalábbis ha nyaralni megyünk. Erre a megállapításra jutott az Ipsos piac- és közvélemény-kutató cég a Huawei megbízásából készített nyári felmérése. Az okostelefon az utazás elengedhetetlen kelléke lett, ezzel az eszközzel fotózunk és ezt használjuk szórakozásra is. Az elemzésből kiderül, hogy a megkérdezettek több mint 90 százaléka elsősorban az okostelefonjával fényképez, több mint 70 százalékuk pedig a telefon segítségével tájékozódik.

A Huawei nyári felmérését az Ipsos 2017 májusában, 12 kelet- közép- és észak-európai országban - többek között Magyarországon - végezte el. A kutatás során 18-45 éves okostelefon tulajdonosokat kérdeztek meg, akik már legalább két éve használnak ilyen eszközt. A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy az okostelefon többé már nemcsak a fiatalok vagy a 2000-es években születettek első számú kommunikációs eszköze. Magyarországon a 18-24-es korosztály 92, a 35-45-ös korosztály 97 százaléka mondta azt, hogy fényképezésre elsősorban a telefonját használja, míg a megkérdezettek 78 százaléka ezzel az eszközzel tájékozódik és navigál, ezek pedig a régiós átlagoknál mind magasabb értékek. A telefonokat ezen kívül egyfajta utazásszervezőnek is használják, 58 százalékuk étterem- és szállodaértékeléseket is olvas rajta. Az okostelefonhasználat következtében fellépő változások már érezhetőek nyáron a turistaiparban.

1

A felmérés alapján kimondható, hogy felhasználók milliói szoknak hozzá (és rá) az okostelefonok használatához napról napra. Új „okos” trendek jelennek meg, a felhasználók például már letöltik a térképeket offline böngészésre, mert el akarják kerülni az utazás alatt várhatóan megnövekedő adatforgalmi költségeket (ez a hazánkban megkérdezettek 59 százalékára volt jellemző). Másrészt viszont az okostelefonokban rejlő lehetőségek egy része továbbra is kihasználatlan marad. Kimutatható, hogy bizonyos élethelyzetekben a telefontulajdonosok nem használják ki a készülék teljes tudását. Ilyen például, hogy a Magyarországon megkérdezettek mindössze 32 százaléka intézi szállás vagy repülőjegy foglalását okostelefonon keresztül vagy, hogy csak 28% használ utazástervező applikációkat.

Érdekes, és némiképp váratlan trend, hogy ahogy az európaiak számára egyre fontosabb lesz az okostelefon, egyre kevesebb csomagot visznek magukkal az utazásra. Az okostelefon és annak fontos kiegészítői (a Magyarországon megkérdezettek 32 százaléka használ külső akkumulátort, 45 százalékuk gyorstöltőt, 20 százalékuk pedig memóriakártyát) a megkérdezettek szerint a legfontosabb kellékek közé tartoznak utazás esetén.

További információ

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.