A szívünket is megterheli a folyamatos hőség

2017.08.10. 13:20 Módosítva: 2017.08.10. 14:58
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Szívritmuszavart, alacsony vérnyomást, ájulást is okozhat a hőség. Dr. Erhardt Bernadett az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológus szakorvosának tanácsai segíthetnek a kánikula okozta panaszok enyhítésében.

A hőség hatása a vérnyomásunkra

„A nagy hőségben kitágulnak az erek, a szív pedig fokozott munkavégzésre kényszerül. A vérnyomás csökkenését pedig az okozza, hogy az erek kitágulása miatt nagyobb felületen oszlik el a keringő vérmennyiség” - fejti ki Erhardt Bernadett. Ilyenkor általános gyengeséget, szédülékenységet tapasztalni. Szélsőséges esetben, olyannyira alacsonnyá válhat a vérnyomás, hogy az ájulást okoz. Amennyiben valaki azt érzi, hogy ájulás közeli helyzetbe került, a lehető leghamarabb feküdjön le egy hűvös, elsötétített szobába. Lábait emelje fel, hogy megkönnyítse a vér áramlását az agy felé, és pótolja az elvesztett folyadékot.

kardiologia budapest

Ha több folyadékot izzadunk ki, mint amennyit pótlunk, az a vér besűrűsödéséhez vezethet, melynek következtében romlani fog a keringés, így pedig az oxigénellátás. Erhardt Bernadett elmondta, hogy ez attól függően, hogy milyen súlyosságú, az általános tüneteken kívül szélsőséges esetben kiszáradáshoz vezethet. A besűrűsödött vér pedig elősegíti a vérrögképződést. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknek az erei már eleve meszesek, mivel egy rugalmatlanabb falú artériát már egy kisebb vérrög is elzárhat.

A hőség hatása a magas vérnyomás betegségre

Bár sokan nem tudják, de nagy hőségben lehetséges, hogy a gyógyszerek dózisán módosítani szükséges, ami előtt természetesen kezelőorvossal kell konzultálni. „Elképzelhető, hogy csökkenteni kell a gyógyszerek mennyiségét, mivel a forróság hatására egy kissé alacsonyabb lesz a vérnyomás – fejti ki Erhardt Bernadett.

A hőség és a szívritmuszavar kapcsolata

A nagy melegben fokozódik a verejtékezés. Ám ezzel nemcsak vizet veszít a szervezetünk, hanem mindenféle ionokat és létfontosságú sókat is. Így a vér különböző ion értékei megváltoznak. Ez pedig magnézium és kálium hiányt okozhat, melynek következtében szívritmuszavar alakulhat ki. „Szívritmuszavar gyanú esetén mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Ilyenkor azt érezzük, mintha a torkunkban dobogna a szívünk. Ha megtapintjuk a pulzusunk, azt szabálytalannak érezzük. Mindehez pedig mellkasi fájdalom is társulhat – ismerteti Erhadrt Bernadett. Hozzáteszi, ha a fent említett tüneteket ájulás is kíséri akkor pedig mindenképpen mentőt kell hívni.

Oxygen Medical Kft. I 1042 Budapest, Árpád út 47.

+36 (20) 554 1498 I www.oxygenmedical.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.