A bőr emlékszik a napon töltött órákra

2017.09.07. 17:21 Módosítva: 2017.09.08. 10:25
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A bőr a káros UV-sugárzás hatását is elraktározza, tehát nem bánhatunk vele felelőtlenül. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az évenkénti szűrővizsgálat, hiszen már egy-két leégés is igen nagy kárt okozhat.
anyajegy-szures-budapest leeges

Amennyiben úgy látjuk, hogy egy anyajegy alakja nem szimmetrikus, nagyon szabálytalan alakú, vagy egy korábban meglévő elváltozás hirtelen megváltozik, az addig lapos felszín kiemelkedik és dudorossá válik, begyullad, vérezni, vagy viszketni kezd, az mindenképpen figyelemfelhívó jel kell legyen számunkra. Az anyajegy és a melanóma között pedig szakember tud különbséget tenni.

A korai felismeréssel a nagy bajok megelőzhetők, ha időben felállítjuk a diagnózist és időben megtörténik a műtéti eltávolítás, akkor semmiféle további kezelés nem szükséges, így ez tulajdonképpen a gyógyulást jelenti

– mondja Dr. Gomba Beáta az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

Ugrásszerűen nőtt a melanóma előfordulása

Az elmúlt egy évtizedben, a legsúlyosabb ráktípus, a melanóma előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem másfélszeresére. Az elmúlt években átlagosan 2-300 új melanómás beteget regisztráltak Magyarországon, és ez a legsúlyosabb bőrdaganat leginkább a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegye van.

Így zajlik az anyajegyszűrés

Az anyajegyszűrés egy bőrre helyezhető mikroszkóppal, más néven dermatoszkóppal és vagy számítógépes eszközzel történik. Dr. Gomba Beáta a kezelést illetően úgy fogalmaz:

Amennyiben korai a diagnózis, és még kezdetleges az elváltozás, akkor azt a kivágás meggyógyítja.

Hozzátette:

Amennyiben már ez nem így van, az adott terület vastagabb, több idő telt el, akkor kiegészítő kezelés áll rendelkezésre, mely általában immunkezelés. Ha még előrehaladottabb a dolog, esetleg áttétek is vannak, akkor biológiai terápia, illetve kemoterápia által kezelhető a betegség.

Ki kell emelni, hogy minél később ismerik fel a rosszindulatú daganatot, annál nagyobb az esélye, hogy a környező szövetekbe, vagy a nyirokcsomókba, távolabbi szervekbe áttétet képez. A szűrővizsgálat körülbelül félórát vesz igénybe. Amennyiben az eredmény gyanúra ad okot, további vizsgálatokra, és akár az az anyajegy sebészeti eltávolításra, valamint szövettani vizsgálatra is van lehetőség az Oxygen Medicalban.
www.oxygenmedical.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.