Borongós őszi napokra: irány a cirkusz!

2017.10.03. 12:45 Módosítva: 2017.10.05. 09:39
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Tartalmas családi programot kínál a Fővárosi Nagycirkusz októberre: két előadással is készülnek kicsiknek és nagyobbaknak. Fazekas Mihály Lúdas Matyija, valamint Shakespeare Rómeó és Júliája a cirkuszművészet eszközeinek segítségével elevenedik meg a Fővárosi Nagycirkusz porondján, s a legtöbb előadás után egy-egy különleges, interaktív rendhagyó órán is részt vehet a közönség.

A világirodalom egyik legszebb szerelmi története október 2-a és 6-a között látható a Nagycirkuszban Uray Péter rendezésében. A korszakban, amelyben ez a Rómeó és Júlia játszódik, nincs helye a szerelemnek, csak az öldöklésnek. A megbékélés helyett itt bosszú, a csönd helyett csak üvöltés várható. A kérdés nélkül való szerelmet maga alá gyűri a birtoklási vágy, s a történet főszereplőinek élete elbukik családjaik háborúskodásában. Rómeó és Júlia egy villanásnyi időre téren és időn kívül kerülnek és találkoznak a határtalan szerelemmel. Mindössze 5 napos történetük a mennyet és poklot is elhozza nekik, de a harag, a két gazdag maffiacsalád dühödt indulata végül maga alá gyűri és halálba kergeti a tragikus sorsú szerelmeseket. A 70 perces előadás a cirkuszművészet és a fizikai színház eszközeivel jeleníti meg a maffiakörnyezetbe helyezett veronai történetet. A fiatal artisták lenyűgöző biztonsággal működnek mind a színház, mind az artistaművészet terén, s jelenítik meg a drámairodalom talán legismertebb szerelmi történetét. Valamennyi előadás után rendhagyó irodalomórát tartanak Magyarország legnevesebb Shakespeare-szakértői, egyetemi professzorok, színházi rendezők, dramaturgok közreműködésével.

ludasmatyi 840x560mm URB1623


Október 11-től 23-ig a kisebbeket várják a cirkuszba Lúdas Matyi történetével. Az igazi családi előadás egyszerre merít az eredeti műből, a magyar népmesei motívumokból és ad választ korunk fontos kérdéseire úgy, hogy megmarad a tartalom és a mondanivaló. Hangulatokkal, érzésekkel és erős szimbólumokkal jelenítik meg a történetet és üzenetét, melyben – az eredeti történettől eltérő módon – szerepet kap az alázat, a bizalom, az egymásra figyelés, az egyensúly, a szorgalom, a szelídség, a belső tisztaság, a hűség és végül a megbocsátás és az irgalom is. Csupa olyan erény, amelyek a cirkusz világában alapvetőek és természetesek, amelyek nélkül nem képzelhető el igazi cirkusz, és melyeket így, a cirkusz nyelvét használva könnyen át tudnak adni a közönségnek, akik az előadások után interaktív, játékos rendhagyó órákon vehetnek részt, a gyermekek többek között megismerkedhetnek a háziállatokkal is, valamint a felelős állattartásról is beszélgetnek.

ludasmatyi 840x560mm URB2147


A Fővárosi Nagycirkusz októberi programjai a szórakoztatás mellett nevelési-oktatási célokat is szolgálnak, az itt látottak kiválóan illeszkedhetnek az általános és középiskolás tananyaghoz is. Az előadások formálni, alakítani tudják a fiatalok világhoz és önmagukhoz való viszonyát; új szemléletmódot tudnak teremteni sajátos szimbolikával; képesek példát mutatni az emberi teljesítőképesség határait feszegető teljesítményekkel.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.